Els Premis RACC Motorsport reconeixen als Campions de 2018
19/12/2018

• El Club reuneix a tot el conjunt de Pilots RACC en una multitudinària gala i lliura 120 distincions
• El tàndem guanyador del Dakar, Carlos Sainz-Lucas Cruz; els pilots de MotoGP, amb Marc Márquez com abanderat; i molts cognoms reconeguts com Dani Sordo, Laia Sanz, Carlos Sainz Jr., Miquel Molina, Dani Juncadella, Toni Elías, Pep Bassas, Nil Solans i una llarga llista, entre els protagonistes
• El 40 aniversari del Volant RACC/Trofeu Mavisa aplega els vencedors de totes les edicions
• La "R" del Trofeu RACC, màxima distinció, l'han rebut 10 destacats pilots
• Mencions especials pel RallyRACC, Rally Catalunya Històric, Open RACC de Kàrting i tots els patrocinadors i col·laboradors que han fet gran l'escola de promoció del RACC
El lliurament de Premis RACC MotorSport va reunir, com cada any, a tots els pilots del club que han aconseguit triomfs arreu del món en les diferents disciplines del motor en les que participen i en les quals han defensat el logotip del RACC. L'acte, i va convocar i col·laboradorseu, va obrir l' protagonistesella, Eleves montures. groc del RACC. Enguany, la gala s' es va celebrar ahir al vespre a l'Hotel Hilton Diagonal Mar Barcelona i va convocar als guardonats, així com a les diferents autoritats, patrocinadors i col·laboradors, que van fer de la nit una gran gala esportiva, amb la presència de fins a 120 pilots que han deixat empremta al volant o al manillar durant aquesta temporada.
El President del RACC, Josep Mateu, va obrir l'acte amb paraules d'agraïment per a tothom, juntament amb Gerard Figueras, Secretari General de l'Esport. L'inici de l'entrega de guardons va ser pels campionats de promoció del RACC. Gil Membrado (11 anys) i Marc Prat (12 anys) van ser els primers en pujar a la tarima per recollir el corresponent trofeu pels resultats que han obtingut en kàrting. En aquest apartat hi va haver un reconeixement al Circuit de Barcelona-Catalunya per la seva col·laboració amb el RACC en la promoció de joves pilots de motos, que va recollir el seu director general, Joan Fontserè.
40 anys de Volant RACC
Seguidament, el protagonisme va recaure en el Volant RACC/Trofeu Mavisa. Es va començar per fer un agraïment a tots els sponsors del campionat (Mavisa, Doga, Total, PSA Finance, GT2i, Pirelli, AutoSport Hebdo i Sport), per passar a donar una medalla a tots els pilots i copilots classificats, un total de 10, i es va deixar el podi com a plat fort final. Al tercer lloc Marc Ventura i Brigitte Saurí (ella copilot de Luka Larrosa); a la posició de plata, Pablo Suárez i Israel Pereira; i, al capdamunt del podi, Sergi Francolí i Maria Salvo com a vencedors de 2018. Cal remarcar que aquest campionat, a banda de trofeus, també té dotació econòmica per als tres primers (de 1.000 per al 3r, 2.500 per al 2n i de 5.000 € més 3.000 € com a guanyador Júnior per al primer), a més d'un premi molt important per als campions: Un cotxe i l'equip tècnic de Mavisa-Sport i la col·laboració de la Federació Catalana d'Automobilisme per disputar un campionat de promoció dins del campionat estatal de ral·lis.
Francolí-Salvo han passat així a engreixar el palmarès d'aquest campionat que enguany ha celebrat 40 edicions, convertint-se en el certamen de promoció de ral·lis amb més anys de la història del país. Sense voler passar per alt l'efemèride, el RACC va convocar els pilots campions de tots els anys anteriors, un dels trets diferencials i emotius de la gala 2018, on es van escoltar moltes anècdotes i es va produir el retrobament d'antics i nous guanyadors.
El 1978 el RACC va organitzar el Trofeu FAE per a joves debutants fins a 22 anys, campionat en el que s'hi van classificar 11 pilots i que va esdevenir la prova pilot per tal que el 1979 es creés el 1r Volant RACC. Al final d'aquesta nota hi ha més informació amb la història d'aquest important campionat de promoció creat pel RACC.
Els ral·lis que organitza el RACC
El següent escenari d'entrega de premis el va capitalitzar el RallyRACC i el Rally Catalunya Històric que, juntament amb l'organització de la sortida des de Barcelona del Rallye Monte-Carlo Historique, són les proves o esdeveniments que depenen en la seva totalitat del club.
Després d'un potent vídeo que va repassar els moments àlgids de la 54 edició del RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA, es va lliurar un trofeu de reconeixement a tots els patrocinadors, col·laboradors i cossos de Seguretat que fan de la prova mundialista una de les millors del món: Ajuntament de Barcelona, Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Ajuntament de Salou, Consell Català de l'Esport, Agència Catalana de Turisme, Diputació de Barcelona, Toyota, Europcar, TV3, Mossos d'Esquadra, Policia Local de Salou i Guàrdia Urbana de Barcelona.
El RACC també va voler reconèixer l'Hotel Hilton Diagonal Mar Barcelona i AndBank, les dues firmes que han ajudat a fer gran el Rally Catalunya Històric, una prova que celebrarà la tercera edició els dies 1 i 2 de març de 2019.
Protagonistes en dues i en quatre rodes
En aquest punt va començar el lliurament de premis als Pilots RACC 2018 amb noms com Albert Llovera, Josep M. Membrado, Francesc Gutiérrez i Dani Clos en el món de l'automobilisme, i en motos a diferents joves com José Antonio Rueda, Nil Roig, Miquel Parra i Òscar Núñez, un cas admirable ja que aquest pilot és sord.
Per la seva trajectòria 2018, el RACC també va reconèixer a corredors ja consagrats com Àlex Palou, Joaquim Folch, Albert Costa, Dani Juncadella, Pepe Oriola i Carlos Sainz Jr., pel que fa a circuits; a José Antonio Suárez, Pepe López, Joan Vinyes, Dani Sordo i Nil Solans, en ral·lis; i també a motoristes com Laia Sanz, Jorge Lorenzo, Alex Márquez, Aleix i Pol Espargaró, Albert Arenas, Aron Canet o Xavi Vierge.
Tampoc van faltar mencions especials per als següents pilots: Toni Elías, Xavier Pinsach i Sergio García Dols, tots ells per les posicions de plata en els respectius campionats motociclistes Superbikes Moto Amèrica, Campionat d'Espanya de SuperStock 1000 i Campionat del Món Júnior de Moto3. I en automobilisme, els trofeus van ser per a Alex Riberas (2n Blancpain GT Series); Pep Bassas i el seu copilot Manel Muñoz (segons de la BKR2 del nacional de ral·lis); i pel 1r Rookie del Campionat d'Espanya de CarCross: Pepe Arqué.
No tots van poder assistir, com és el cas del Pol Espargaró, de viatge de noces, o Dani Sordo i Sainz Jr, amb compromisos professionals.
I els que han assolit grans fites, premiats amb la "R" del RACC
El bonic Trofeu RACC, la famosa "R" que distingeix als millors, va tenir 10 receptors, en algun cas en format tàndem, tal com lluiten en les competicions. Van ser Efrén Llarena i Sara Fernández, pel seu títol a la Copa N5 RMC dins el nacional de ral·lis. També van pujar a la tarima Jan Solans i Mauro Barreiro, en haver-se imposat a la BKR2. Miquel Molina va ser reconegut com a Campió de la Pirelli World Challenge USA, essent també 2n a la vessant continental de les European Le Mans Series. Marc Alcoba, per guanyar el Campionat d'Espanya de Super Stock 600. Xavi Artigas, com a primer de l'European Talent Cup. Adrián Cruces, per imposar-se en el Campionat d'Espanya de Moto4. Josep García, Campió d'Espanya d'Enduro. Daniel Mogeda, per ser primer en el Campionat de Catalunya i del Mediterrani de Velocitat a la Copa Honda CBR300. Xevi Pons –que va excusar la seva assistència- com a guanyador del Campionat d'Espanya de Ral·lis de Terra. I va tancar aquest apartat un molt ovacionat Carlos Sainz, qui en companyia de Lucas Cruz va proclamar-se el passat mes de gener vencedor del Dakar sud-americà.
La clausura del lliurament dels Premis RACC MotorSport la va tenir a les seves mans Marc Márquez, tot i que no va poder assistir en persona al estar-se recuperant de la seva darrera intervenció a l'espatlla, però no va de deixar d'agrair al RACC el seu suport a través d'un vídeo. Així va posar colofó a una temporada molt brillant en la que ha aconseguit el seu cinquè títol de Campió del Món de MotoGP (2013, 2014, 2016, 2017, 2018), títols que se sumen als dos que acumula en 125 cc (2010) i en Moto2 (2012).
40 anys del Volant RACC, quatre dècades amb pilots de futur
En aquesta gala d'entrega de Premis RACC MotorSport 2018, el club ha volgut retre un reconeixement especial a tots els pilots que han guanyat alguna de les 40 edicions del Volant RACC, actualment Trofeu Mavisa, campionat de promoció que ha aportat al llarg de quatre dècades un extraordinari planter esportiu al món dels ral·lis i de l'automobilisme català i estatal. Per celebrar-ho, es va voler reunir el màxim nombre de guanyadors d'aquesta prova, un retrobament per molts d'ells històric.
El Volant RACC va començar el seu camí l'any 1979 amb l'objectiu de fomentar l'esport del motor i sobretot promocionar i donar suport als joves pilots de ral·lis. En l'inici, estava reservat a pilots menors de 30 anys i amb poca experiència en el món de la competició. Amb la mateixa filosofia, un any abans, el 1978, el RACC havia creat el Trofeu FAE (Foment de l'Automobilisme Esportiu) que va ajudar i premiar els pilots debutants de menys de 22 anys que pertanyessin a alguna de les escuderies de Catalunya.
L'any 2006 el Volant RACC es va unir amb el Desafio Peugeot i d'aquesta manera van anar sorgint diverses edicions autonòmiques, com a Astúries, Andalusia, Comunitat Valenciana i Galícia. El 2010, durant la crisi econòmica, hi va haver un canvi important, ja que es va adoptar un format low-cost, amb el petit Peugeot 107 com a cotxe de competició. Es va oferir als participants un paquet tancat que incloïa el cotxe i la seva adaptació, l'equipament dels pilots i, a més, una important formació tècnica, tot a un preu molt competitiu per tal de garantir la màxima igualtat.
L'any 2013, la competició es va reorganitzar i concentrar només a Catalunya. Quatre anys més tard (2017), el cotxe de competició oficial per a tots els participants va passar a ser el Peugeot 208 1.2 Pure Tech. El format actual del Volant RACC/Trofeu Mavisa consta de 7 proves, 4 sobre asfalt i 3 sobre terra, totes elles dins del Campionat de Catalunya de Ral·lis. Com a novetat, el 2017 i per primera vegada després de molts anys, una de les proves puntuables va ser el RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA, la qual cosa va permetre als pilots fer els mateixos trams mundialistes de la primera jornada de cursa, íntegrament sobre terra.
Alguns dels guanyadors il·lustres del Volant RACC han estat: Aman Barfull (1981), Antoni Rius (1982), Mia Bardolet (1985), Jordi Grinyó (1986), Jordi Ventura (1988), Marc Blázquez (1997), Dani Solà (1998), Josep Maria Membrado (1999) o Josep Bassas (2017) entre molts altres cognoms destacables.
El Volant RACC/Trofeu Mavisa ha esdevingut la competició de promoció més antiga i amb més prestigi de les que se celebren dins de la seva especialitat a Espanya. Després de 40 anys de trajectòria, la filosofia del Volant RACC és que funcioni com un esglaó en l'evolució dels pilots més destacats. D'aquesta manera, l'objectiu és que els millors del Volant RACC puguin competir en el Campionat d'Espanya de Ral·lis, que els millors d'aquest campionat estatal puguin fer-ho en l'Europeu, i que els millors d'Europa puguin anar al Mundial, comptant amb el suport d'un sistema de beques creades conjuntament amb la Real Federación Española de Automovilismo.
Palmarès Volant RACC
2018 Sergi Francolí
2017 Pep Bassas
2016 Dani Muntadas
2015 Ramon Cornet
2014 Jordi Rodríguez
2013 Jordi Salinas
2012 Miquel Prat
2011 Víctor P. Raluy
2010 Joan Carchat
2009 Ferran Pujol
2008 Alex Bercianos
2007 Marc Jiménez
2006 Jordi Martí
2005 Jordi Martínez
2004 Oscar Mascaró
2003 Marc Gutiérrez
2002 David Colldecarrera
2001 Eduard García
2000 Àlex Juaneda
1999 Josep M. Membrado
1998 Dani Solà
1997 Marc Blázquez
1996 Josep Molina
1995 Jaume Hernández
1994 Jordi Ferran
1993 Sergi Pérez
1992 Jordi Picó
1991 Miki Solé
1990 Kim Casasayas
1989 Toni Vidal
1988 Jordi Ventura
1987 Xavier Mas
1986 Jordi Grinyó
1985 Mia Bardolet
1984 Xavier Girbau
1983 Fernando Serena
1982 Antoni Rius
1981 Aman Barfull
1980 Jaume Camps
1979 Joan Carles Mach