Ral·li de Portugal: Kris Meeke i Citroën, merescut triomf davant la flor i nata del mundial

22/05/2016

Ja van avisar a Monte-Carlo, però allí la seva cursa no va acabar bé. Ara, a Portugal, Kris Meeke i Paul Nagle han aconseguit concloure el ral·li batent en tota regla als Campions del Món, una gran notícia pel WRC! El reaparegut Abu Dhabi Total World Rally Team ha posat en evidència que els seus actuals Citroën DS3 segueixen sent cotxes guanyadors i que el fitxatge de Meeke s'està mostrant més que encertat. Amb tot, l'equip nord-irlandès ha guanyat el seu segon ral·li del mundial i acabat per davant de Seb Ogier-Julien Ingrassia i Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger, tots dos amb els Volkswagen Polo R que han tornat a sumar molts punts en el campionat de Constructors.

La súperespecial del circuit de Lousada, a última hora de la tarda del dijous, era guanyada davant una gran multitud per Ogier davant de Neuville, Sordo, Mikkelsen, Latvala, Meeke i Paddon, encara que tots ells separats per poc més de dos segons i mig. La primera autèntica jornada, la del divendres, oferia les primeres hostilitats. El primer bucle de tres trams veia a un Meeke realment fort vencent en els dos primers i quedant segon, després de Latvala, en el tercer, per la qual cosa arribava a l'assistència d'Exponor amb 11,5 segons sobre Ogier i 14,6 sobre un encertat Sordo, sempre a l'aguait en aquests compassos inicials.

A la tarda, en el segon pas per Ponte de Lima, Paddon sofria un important accident en el qual s'incendiava el seu Hyundai i20, encara que ni el pilot ni John Kennard sofrien danys. A més, Ott Tänak i Raigo Molder també s'accidentaven amb el seu Ford Fiesta RS en aquest mateix lloc. El doble incident tenia tints dramàtics ja que la zona va començar a cremar, quedant completament calcinat el vehicle de Paddon i havent-se d'interrompre el tram. Després d'aquest sobresalt, Meeke tornava a guanyar tots els trams menys les dues súper especials d'Oporto, que vencia Neuville. Amb això, el de Citroën acabava la jornada com a clar capdavanter, 31,9 segons sobre Ogier.

El dissabte començava amb Meeke tornant a marcar un fort ritme, aconseguint l'escratx en el primer gir als tres trams programats, arribant a meitat d'etapa amb més d'1 minut sobre Ogier, que en el seu descàrrec cal recordar que obria pista per la seva condició de líder del mundial. Durant la segona volta es veia a un Meeke molt més cautelós, centrant-se en el control a Ogier i deixant que els tres escratxos possibles els marquessin Mikkelsen (2) i Ogier. Quedava per veure si els 45,3 segons que li portava Meeke a Ogier al final del dissabte serien suficients per aconseguir la victòria l'endemà, jornada en la qual el nord-irlandès i el francès sortirien als trams en una posició retardada, juntament amb l'incisiu Mikkelsen a només 3,1 segons del Campió del Món.

Els 67,3 km de velocitat dividits en quatre trams del diumenge (dos, a doble passada) i amb els cotxes de davant sortint junts a partir del cotxe 12 permetia que les tripulacions espremessin el seu talent. A Vieira do Minho, Mikkelsen es confirmava com el tercer home traient un bon avantatge als seus dos rivals, mentre que en el popular Fafe el noruec tornava a colpejar, de manera que s'arribava a meitat de dia amb Meeke a 35,5 segons per davant de Mikkelsen i a 43,6 de Ogier, clarament avantatjat en aquesta etapa decisiva.

El segon pas per Vieira do Minho era per Ogier seguit de Mikkelsen, per la qual cosa faltant encara els 11,2 km del power stage de Fafe, Meeke comptava amb 35,5 segons per contenir als seus rivals, sens dubte més que suficient. No pasaba res d'anormal i Meeke superava sense problemes el power stage sumant el segon triomf en el seu palmarès. El tram el guanyava Ogier seguit de Latvala i Mikkelsen: Triplet de Volkswagen.

Triomf en WRC2 per a un veloç Pontus Tidemand (Skoda), en Júnior FIA i WRC3 per a Simone Tempestini (Citroën) i en la Drive Dmack Fiesta Trophy per al britànic Osian Pryce.

Classificació final del Vodafone Ral·li de Portugal 2016
1-Kris Meeke-Paul Nagle (Citroën DS3 WRC), 3h59'01"0
2-Andreas Mikkelsen-Andreas Jaeger (Volkswagen Polo R WRC), +29"7
3-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC), +34"5
4-Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 WRC), +1'37"1
5-Eric Camilli-Benjamin Veillas (Ford Fiesta RS WRC), +4'01"6
6-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC), +4'06"9
7-Mads Østberg-Ola Floene (Ford Fiesta RS WRC), +6'53"6
8-Martin Prokop-Jan Tománez (Ford Fiesta RS WRC), +10'24"1
9-Pontus Tidemand-Jonas Andersson (Skoda Fabia R5, WRC2), +11'45"2
10-Nicolás Fuchs-Fernando Mussano (Skoda Fabia R5, WRC2), +13'14"0