El que canvia en el Reglament Esportiu del WRC 2016

19/02/2016

Tot i que el Campionat del Món FIA de Ral·lis de 2016 ja porta dues proves disputades, potser és bo fer una mica de repàs sobre què és el que canvia en la temporada que ja està en marxa, un any considerat de transició però que no deixa de tenir petites novetats esportives que cal tenir en compte, modificacions que van ser aprovades en el darrer Consell Mundial de la FIA:

Un equip WRC que vulgui sumar punts en el campionat de Constructors, pot inscriure's en qualsevol moment abans de la data de cloenda de les inscripcions del primer ral·li en el qual vulgui participar. El nombre mínim de set ral·lis a disputar per a cada Equip WRC, ja no s'aplica.

Donat que ja no hi ha un mínim de proves requerides per a cada Equip WRC inscrit, el nombre permès de xassís a utilitzar passa a ser de tres per cotxe. Limitacions similars s'apliquen a les caixes de canvi, als diferencials i als turbo-compressors.

Per a fer-ho tot més simple, l'estat Prioritat dels pilots ha estat modificat per reflectir el campionat que cada pilot disputi. Els pilots P1 seguiran competint a bord d'un World Rally Car, mentre que l'estatus P2 s'atorgarà als competidors del campionat WRC2 i els P3 seran tots aquells que participin en els campionats WRC3 i WRC FIA Júnior.

Ja no hi ha títol de pilots i copilots de la Copa de Producció de WRC2.

El campionat WRC FIA Júnior compta amb sis proves puntuables: Portugal, Polònia, Finlàndia, Alemanya, França i Gran Bretanya. La resta de campionats tenen com a puntuables totes les proves del calendari.

Mentre que l'ordre de sortida de les dues primeres etapes pels participants P1 continua sent la classificació del Campionat del Món, per motius de seguretat i equitat, els participants P1 que corrin sota les regulacions de Ral·li 2 recomençaran les etapes com un grup fusionat després dels pilots P1, en concordança amb la classificació del campionat.

Per augmentar encara més els nivells de seguretat, tots els cotxes de competició hauran d'estar equipats amb una consola d'urgència de seguretat de la FIA, que s'activa prement un botó d'emergència. Dins el reglament esportiu s'ha definit un procediment precís en cas d'accident i si no es respecta serà posat en coneixement dels Comissaris Esportius.

El límit de velocitat dins el parc d'assistència serà estrictament controlat a tots els pilots a un màxim de 30 km/h i si s'infringeix aquest límit es posarà una multa de 25 per km/h sobrepassat.

Els organitzadors dels ral·lis WRC i dels ral·lis candidats al WRC estan obligats a implementar i seguir el Marc de Certificació pel Desenvolupament Ambiental del FIA Institute. El 2016, els organitzadors hauran de tenir el nivell mitjà d'acreditació (Progress Towards Excellence) abans del final de la temporada. A partir de 2017, el nivell més alt d'acreditació (Achievement of Excellence) serà obligatori i s'haurà de passar almenys quatre mesos abans de la prova en qüestió.

Tot el personal present en una zona d'avituallament estarà obligat a dur protecció adequada contra el foc i, com a part de la certificació ambiental, el terra haurà d'estar protegit amb un material que protegeixi el medi ambient.

En el cas que un dels ral·lis no es pugui córrer completament, els punts del campionat s'atribuiran en base a la classificació establerta. Els punts atorgats dependran del percentatge de la longitud de proves especials previstes que s'hauran corregut: la totalitat dels punts si és més del 50%, la meitat dels punts si és entre 25% i 50% i cap punt si és menys del 25%.

Ja no serà un requeriment que el Power Stage tingui entre 10 i 15 quilòmetres. Els organitzadors estan animats a fer una proposta a la FIA i al promotor del WRC que els proporcionarà el millor repte esportiu que també tingui en compte els requeriments de la televisió en directe.

Queda clar que un cotxe de competició només podrà ser conduït sobre quatre llandes i quatre pneumàtics girant independentment, i que tota infracció a aquesta regla podrà comportar la pena d'exclusió per part dels Comissaris Esportius.

Durant el shakedown, a qualsevol sortida falsa se li atribuirà un temps de referència de 10 minuts. Els pilots P1 hauran de fer sempre un mínim de tres passades pel shakedown, però els pilots P2, P3, RGT i no prioritaris no estan obligats a passar-hi.

Només els pilots P1 tindran un interval d'almenys dos minuts a les llistes de sortides i noves sortides. Tots els altres pilots prendran la sortida segons un interval d'almenys un minut.

Els cotxes que no siguin capaços de ser conduïts per ells mateixos des del parc tancat fins al parc d'assistència, a partir de 2016 podran ser empesos o remolcats pels comissaris de pista i/o el personal de l'equip.

Els sistemes d'extinció conformes a la Norma FIA 8865-2015 (Llista tècnica núm. 52), són obligatoris pels cotxes de la classe RC1 del Campionat del Món FIA de Ral·lis.