RallyRACC 2010: Un balanç que no pot ser millor

(29/10/2010)

Sébastien Loeb-Daniel Elena. RallyRACC 2010 

Al moment del punt final al 46 RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA, Rally de España de 2010, a més de constatar-se un nou gran èxit d'organització, es presenta un balanç final immillorable pel que fa a l'aportació d'innovacions que no només han beneficiat a la prova espanyola, sinó que han establert una nova fita en el propi Campionat del Món FIA de Ral.lis.

El balanç que fa Aman Barfull, director de l'àrea esportiva del RACC i de cursa del RallyRACC, desglossa per apartats els diferents aspectes en els quals l'organitzador se sent orgullós del treball i els resultats obtinguts. Les exigències d'una prova del Campionat del Món són molt altes, des de tots els punts de vista, i el Rally de España ha superat el repte amb nota elevada.

Espectacle
“Amb la jornada mixta, hem aconseguit donar un nou enfocament a la nostra cursa i hem obert al mateix temps una nova possibilitat perquè els ral.lis recuperin la seva complexitat esportiva i alhora l'espectacularitat que li són intrínseques. Les fantàstiques imatges de tot tipus i les opinions obtingudes reafirmen la nostra aposta. El gener teníem un projecte que vam anar compartint amb marques i equips, nou mesos més tard tenim els magnífics resultats d'una cursa que marca un abans i un després”.

Televisió
“Fa anys vam dur a terme retransmissions en viu amb una altra cadena a l'àmbit nacional, però la col·laboració de 2010 entre TV3, RACC i North One Sport ha donat com a resultat poder reprendre aquest afer i crear una nova òptica en el directe, amb un gran nombre de possibilitats tècniques que obren un futur esperançador on la televisió ha de tenir un paper fonamental. Des del RACC creiem que la cobertura “TV live” ha de ser en plena cursa, no al final de la mateixa, per aprofitar la incertesa a escala de classificació i no haver de competir en horari de diumenge amb altres espectacles potser més arrelats en la petita pantalla”.

Seguretat
“Les mesures de seguretat adoptades aquest any han estat una continuació del què hem aplicat els últims anys. El sistema de tracking en cada cotxe que aporta ENS permet visionar la situació dels vehicles en cada moment, però les emissores intermèdies en els trams, en una mitjana cada 2.500 metres, ens permeten controlar el pas dels vehicles i iniciar la cerca immediata en cas contrari. Aquest any vam poder experimentar l'eficàcia del nostre sistema de control i assistència en el fort accident del participant núm. 15 al Priorat 1: en 4 minuts vam aconseguir saber l'estat exacte de la situació i en 8 oferir assistència mèdica als pilots via helicòpter medicalitzat”.

Medi ambient
“El RallyRACC aconsegueix cada any un grau molt elevat de contribució en el respecte pel medi ambient. No utilitzem cintes de plàstic per delimitar les zones prohibides, sinó que usem panells reutilitzables; s'arreglen els camins de terra segons els convenis que s'estableixen amb els Ajuntaments; netegem les carreteres asfaltades i les zones de públic i les seves zones d'influència, tot això durant la setmana posterior al ral·li. El 2009 es van recollir gairebé 30 tones de runa. Finalment, destacar que tenim un conveni amb el Departament de Medi ambient de la Generalitat de Catalunya, pel qual s'efectuen prèviament a la celebració del ral·li una sèrie de treballs forestals en les àrees delicades per millorar algunes zones de vegetació”.

Infraestructura
“Des de fa 6 anys disposem d'una extraordinària infraestructura a Salou i PortAventura. Molt pocs ral.lis del Campionat del Món tenen tan bones i centralitzades infraestructures, amb un parc d'assistència asfaltat de 70.000 m2, hotel (PortAventura) a 100 metres del mateix, la base del ral·li (Direcció de Cursa i Premsa) en el nou Centre de Convencions situat a 100 metres de l'hotel, etc. Decididament, no podem trobar un lloc amb més grans facilitats que en la nostra actual ubicació”.

Assequibilitat
“L'enorme afluència de públic viscuda aquest any no fa sinó redundar que el RallyRACC és un esdeveniment que l'aficionat vol seguir en directe. No podem passar per alt en aquest aspecte que per al públic que es desplaça, assistir a la nostra cursa és possiblement fer-ho a un dels ral.lis més assequibles d'Europa, per no dir el que més. L'extraordinària oferta hotelera i de restauració de la Costa Daurada i els vols low cost que enllacen diferents capitals, tant amb l'aeroport de Reus com amb el de Barcelona, col·laboren a que el públic de fora d'Espanya augmenti cada any, sense menyspreu de la gran representació espanyola – i per descomptat local – que es viu a peu de cuneta i en el parc d'assistència. Al públic també cal agrair-li la seva autodisciplina i col·laboració perquè el ral·li en la carretera hagi estat un exemple”.

Gràcies a tots, ens veiem el 2011
“Les a prop de 2.500 persones, una bona part d'ells voluntaris, que han col·laborat perquè el 46 RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA hagi estat un gran esdeveniment, han de sentir-se orgullosos per haver creat les bases de la nova era en la qual entra el nostre ral·li. Gràcies a tots, un any més. I als nostres patrocinadors i col·laboradors, també. Per l'esforç mantingut any rere any i per la seva confiança. Ens veiem el 2011, any en el qual tindrem nous col·lectius de participants que engrandiran una llista d'inscrits que de segur serà més nombrosa”.

Tornar