22/09/2009
45 RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA: Més decisiu que mai


 

Un any més, i no és en absolut un tòpic, el RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA, Rally de España, arriba a la seva cita en el calendari sent en aquesta edició un dels més decisius dels últims temps. Tal com està la classificació provisional del mundial, el títol de pilots de 2009 passa ineludiblement pel resultat que es produeixi a la prova catalana. Els 5 punts d’avantatge amb els quals compta Mikko Hirvonen (Ford) sobre Sébastien Loeb (Citroën), fan que el clar paper de favorit del francès i en general de Citroën sobre l’asfalt tarragoní pugui resultar insuficient si l’actual subcampió mundial de Ford acaba tercer, de manera que desplaçar a Hirvonen del podi del Rally de España és la principal comesa dels pilots dels C4 per permetre amb això que Loeb accedeixi al lideratge del mundial.

L’especial duresa que presenta el RallyRACC, una prova que tots els pilots coneixen per la seva dificultat ja que es corre al complet esprint i no permet el més mínim contratemps, sens dubte transformarà a la catalana en una cursa a cara o creu per a les dues esquadres que dominen el mundial: BP Ford Abu Dhabi World Rally Team (líder en Pilots) i Citroën Total World Rally Team (líder en Constructors). A més dels seus dos Focus oficials, Ford compta amb cinc unitats inscrites més, mentre que els dos C4 oficials de Citroën estaran acompanyats per altres cinc cotxes. Igualtat mecànica, en nombre i també de forces en presència en un esdeveniment que pot desequilibrar la balança a favor d’una d’aquestes marques.

Inscripció d’alt nivell
Cal destacar que és el segon ral·li amb més inscrits de la temporada, 80, superat únicament pel Ral·li de Finlàndia que en tenia 90. Al costat d’aquesta notable llista d’inscripcions, 16 d’ells vehicles WRC, l’indubtable interès esportiu del RallyRACC també es mostra en l’apartat J-WRC, el mundial per a pilots menors de 28 anys que conclou a Catalunya, el títol del qual ja està adjudicat a favor del txec Martin Prokop, encara que falten per decidir els ocupants de les altres dues places del podi. Els equips de casa, 20 en total, tindran la seva important part de protagonisme, en especial Dani Sordo (Citroën), autor de memorables curses sobre l’asfalt tarragoní i que aquest any surt amb grans expectatives donat el seu important paper en la lluita pels títols de Pilots i de Constructors.

El pilot del RACC, Jordi Martí (Renault Clio), correrà inclòs a l’apartat Júnior, mentre que la presència de Dani Solà (Honda Civic) afegirà un plus d’interès a una cursa on l’ex-Campió del Món Júnior sempre ha rebut l’afecte de l’afició. Tots dos pilots van ser guanyadors del Volant RACC de 2006 i 1998, respectivament. Nombrosos pilots nacionals en diferents categories, en especial en grup N i en Producción Rally Racing, configuren una llista alta en quantitat i en qualitat. Destacar que a la prova també hi seran presents els cinc pilots de la Pirelli Star Driver i del Fiesta Sport Trophy, monomarca que estrenarà el nou Fiesta R2.

Itinerari ràpid i difícil, amb nou Shakedown
La 45 edició de la prova catalana del WRC compta amb un recorregut calcat al de 2008, amb l’epicentre ubicat a Salou i PortAventura i un itinerari de tres dies en què s’inclouen 18 especials (9 d’elles diferents) que sumen un total de 353,62 kms de velocitat, dels gairebé 1.300 de què consta la cursa. A nivell esportiu, la novetat més destacable és la utilització com a Shakedown o tram de proves d’una part d’un autèntic tram del ral·li, en concret els 4,32 kms inicials dels que durant el tercer dia seran trams 13 i 16, “Riudecanyes”, des de la sortida del mateix fins al Coll de la Teixeta.

Seguretat i mediambient es donen la mà
El 45 RallyRACC estrenarà una nova simbologia i interpretació a nivell de seguretat a les zones de públic, cercant la complicitat de l’espectador però també el mínim impacte mediambiental i visual de les àrees de seguretat. El públic podrà situar-se en qualsevol zona sense senyalitzar o darrere de la tanca de color groc i negre quan aquesta delimiti una zona. Els llocs que l’organització considera com a perillosos, i per tant zona prohibida, estaran senyalitzats amb una sèrie de cartells vermells (nova senyalització 2009), indicant aquesta característica de prohibició juntament amb alguna cinta també de color vermell. D’igual manera, el RACC posarà en marxa diverses actuacions per netejar les zones del ral·li, destacant la distribució de 10.000 bosses per dipositar escombraries a les zones de públic.

Vehicles amb Història: 30 anys del WRC
Amb la mateixa qualitat que a la passada edició, però amb una graella fins i tot més selecta, al RallyRACC es donaran cita prop de 30 unitats que han marcat la història dels 30 anys del Campionat del Món de Ral.lis que se celebren el 2009. Amb la col·laboració de l’organització alemanya de Reinhard Klein, aquests denominats Vehicles amb Història evolucionaran cadascun dels tres dies de cursa en l’interval de temps entre les dues passades a tots els trams que faran els participants del WRC. Abans de la sortida i al final del ral·li, els Vehicles amb Història quedaran exposats al costat del podi de sortida a Salou. Durant els dies de competició comptaran amb un parc especial al Service Park de PortAventura. Entre els models anunciats es troben unitats originals Ford Escort RS, TC i RS200, Peugeot 205 T16, Audi Quattro, Talbot Lotus, Porsche 911, Fiat 131 Abarth, Renault 5 Turbo, Opel Manta 400, Lancia Fulvia, Stratos, Rally i Delta Integrale, Nissan 240, Mercedes 500, Triumph TR7, etc.


Volver