Ral·li Itàlia Sardenya: Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai) aconsegueixen el triomf!

16/06/2019

Extraordinària victòria de Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC) en el Ral·li Itàlia-Sardenya, segona de la seva carrera esportiva després de la que van aconseguir el 2013 a Alemanya, un triomf que els reafirma entre els grans del Campionat del Món de Ral·lis. La victòria del tàndem espanyol l'ha aconseguit després d'una errada de Tänak-Järveoja (Toyota) en l'últim tram. Teemu Suninen-Jarno Lehtinen (Ford Fiesta WRC) acaben segons i Andreas Mikkelsen-Anders Jäger (Hyundai i20 Coupé WRC) han ocupat finalment la tercera posició.

A més del que significa per al nostre país la victòria de Sordo, el Ral·li Itàlia Sardenya ha estat molt emocionant a tots els nivells, amb molts canvis de posicions i amb la citada sorpresa d'última hora. Les estretes i complicades pistes de terra i les altes temperatures van posar a prova a alguns pilots que van protagonitzar multitud d'incidents. Pel que fa a la classificació del mundial, hi ha hagut canvi de líder, ja que ara és Tänak qui encapçala la taula, amb 4 punts sobre Sébastien Ogier (Citroën) i 7 sobre Thierry Neuville (Hyundai).

La prova es va iniciar el dijous a la tarda amb la Súper Especial d'Ittiri Arena Show. En ella es va poder veure un gran ritme dels dos Citroën, amb Sébastien Ogier-Julien Ingrassia marcant el primer escratx i Esapekka Lappi-Janne Ferm en segona posició. Però l'alegria els va durar poc, en el primer bucle del divendres els Toyota van tornar a demostrar una gran velocitat sobre terra. Jari Matti-Latvala-Miikka Anttila van ser els més sòlids en els primers trams, seguits d'un constant Ott Tänak que, malgrat sortir en segona posició, anava seguint l'estela del seu company d'equip. En l'últim de la matinal les coses es van torçar definitivament per a Ogier després de donar un cop a una roca a l'interior d'una corba i trencar la suspensió.

En el segon bucle del divendres hi va haver canvi en la primera posició, un error de Latvala el feia bolcar i el sentenciava, col·locant a Teemu Suninen-Jarno Lehtinen (Ford Fiesta WRC) en primera posició. De mica en mica uns brillants Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20) van anar retallant distàncies i, malgrat sofrir una punxada a Tula, es van mantenir en la lluita per la victòria, marcant un escratx en la segona passada a Tergu-Osilo (14,14 km). Després d'una virolla de Suninen, van acabar el dia en primera posició, amb 10,8 segons d'avantatge sobre el pilot de Ford i 11,2 sobre Tänak.

La jornada del dissabte, una etapa dura i llarga amb 142,42 km contra el crono, va deixar una bonica lluita entre Sordo i Tänak. Els dos pilots sortien amb tot per aconseguir la victòria i imprimien un ritme altíssim. En l'últim tram del matí, el pilot estonià li va prendre el liderat al càntabre per 6,4 segons, amb virolla inclosa. Suninen es mantenia tercer en terra de ningú, allunyant-se gairebé mig minut dels dos primers.

Sordo no es rendia i era l'únic que aconseguia mantenir el pols per la victòria amb Tänak, però aquest es mostrava intractable i començava a marcar uns temps estratosfèrics. Al final del dia l'estonià obria una escletxa de 25,9 segons sobre Sordo.

Diumenge apoteòsic per a Sordo
La ronda final deixava el camí aplanat cap a un nou triomf de Tänak, però les coses se li van torçar en l'últim tram. Quan el ral·li semblava ja sentenciat, el pilot estonià va cometre un error que el va relegar fins a la cinquena posició. D'aquesta manera, el més regular de tots, Dani Sordo, es feia amb la victòria a Itàlia, la segona de la seva carrera en el WRC. El podi el van completar Teemu Suninen i Andreas Mikkelsen.

En la segona passada a Sassari Argentiera (6,89 km), el Power Stage, els punts extra van ser per a Mikkelsen-Jäger (5), Ogier-Ingrassia (4), Neuville-Gilsoul (3), Latvala-Anttila (2) i Evans-Martin (1). En WRC2 Pro nova victòria de Kalle Rovanperä (Škoda Fabia R5 Evo), que amplia el seu avantatge en la classificació provisional. Mentre que en WRC2 Pierre-Louis Loubet (Škoda Fabia R5) va sumar el seu segon triomf.

Primera victòria de Jan Solans en el JWRC
Jan Solans-Mauro Barreiro van protagonitzar un brillant ral·li per a emportar-se el que ja feia temps que venien anunciant: la seva primera victòria. El pilot del Rally Team Spain va arrodonir la seva millor actuació en la categoria fins avui, després de protagonitzar un bonic duel amb Dennis Rådström. La seva velocitat va anar a més tram a tram dominant un bon número d'aquests i fent un recital sobre la terra italiana. Solans és ara el líder de la classificació provisional.

Breu perfil de Dani Sordo i Carlos del Barrio
Dani Sordo té 36 anys i és natural de Puente San Miguel (Cantàbria), mentre que Carlos del Barrio compta actualment 50 anys i també és originari de Cantàbria, en concret de Santander. A més dels seus 2 triomfs en el WRC i els seus abundants podis, destacar de Sordo el títol mundial Júnior de 2005, al qual va unir aquest mateix any el Campionat d'Espanya. Sordo ha estat pilot oficial de Citroën, Mini, una cursa de Ford i des de 2014 ho és de Hyundai. Carlos Del Barrio, a més de Sordo, ha competit amb els millors pilots espanyols: Jesús Puras, Dani Solà i Xevi Pons entre ells, amb els quals ha obtingut tres títols nacionals.

Classificació final Ral·li Itàlia Sardenya
1-Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC), 3h32'27"2
2-Teemu Suninen- Jarno Lehtinen (Ford Fiesta WRC), +13"7
3-Andreas Mikkelsen-Anders Jäger (Hyundai i20 Coupé WRC), +32"6
4-Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), +33"5
5-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), +1'30"1
6-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), +2'06"7
7-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroën C3 WRC), +2'59"6
8-Kris Meeke-Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC), +4'40"1
9-Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo, 1r WRC2 Pro), +8'24"6
10-Jan Kopecký-Pavel Dresler (Škoda Fabia R5 Evo, WRC2 Pro), +8'49"2
11-Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais (Škoda Fabia R5, 1r WRC2), +11'13"0

21-Jan Solans-Mauro Barreiro (Ford Fiesta R2, 1r JWRC), +30'09"0