Rally de Portugal: Tänak (Toyota) s'anota la tercera; Ogier (Citroën), es manté líder

02/06/2019

Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) han dominat a Portugal i han sumat la tercera victòria de la temporada. Per darrere, en posicions de podi, Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) i Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC).

El Rally de Portugal és una de les cites més populars del calendari i l'edició d'aquest any ha deixat grans imatges i una bonica lluita amb diversos pilots amb possibilitats d'aconseguir el triomf, encara que amb Ott Tänak destacant per sobre de tots i de principi a fi, demostrant una vegada més que és un clar candidat al títol mundial. El pilot de l'equip Toyota Gazoo Racing WRT va fer tota una demostració de pilotatge per la terra lusitana i es col·loca a 2 punts d'Ogier en la classificació provisional de Pilots, mentre que la de Constructors la continua liderant Hyundai.

La prova portuguesa va arrencar amb Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC) marcant el primer escratx a Lousã, però la sort no va acompanyar a l'equip espanyol, que en el tercer tram va veure com s'esfumaven totes les seves opcions en quedar-se parat per una avaria en la bomba de gasolina. El seu company d'equip, Sébastien Loeb, va tenir el mateix problema en el mateix tram. Per la seva banda, els tres Toyota Yaris començaven a imprimir un ritme frenètic i al final de la jornada col·locaven els seus cotxes en posicions de podi, amb Ott Tänak primer a 17,3 segons de Jari-Matti Latvala i a 22,8 de Kris Meeke.

Per darrere, els altres dos candidats al títol, Sébastien Ogier i Thierry Neuville, començaven la seva lluita particular i marcaven temps molt similars, sense perdre de vista als pilots de l'esquadra japonesa.

El dissabte, la jornada més llarga (160,70 km), va començar seguint la mateixa pauta que el dia anterior, amb els Toyota copant les primeres places. Latvala marcava un gran ritme i retallava més de 12 segons al seu company d'equip en el bucle matinal. Problemes en els frens no van impedir a Tänak mantenir la primera plaça, això sí, veia com els seus perseguidors s'acostaven perillosament.

A la tarda, les coses es complicaven per a l'equip Toyota. Tänak va fer una virolla en l'últim tram i Latvala es va haver de retirar després de trencar un amortidor. Neuville ho aprofitava i es llançava a per ells marcant un doble escratx. D'aquesta manera, en acabar el dia els tres primers estaven molt igualats, amb l'estonià mantenint el liderat a 4,3 segons sobre Meeke i a 9,2 sobre Neuville.

En la jornada final estava tot per decidir-se i Tänak va sortir amb un gran ritme i va ampliar l'avantatge amb els seus perseguidors per a aconseguir una molt lluitada victòria. Les coses no li van anar tan bé a Meeke, que va fer dues virolles en els dos últims trams que el van deixar fora de combat, en l'últim amb toc inclòs. Neuville va acabar segon i finalment Ogier va ocupar el tercer calaix del podi.

El Power Stage, la segona passada al famós i concorregut tram de Fafe, va atorgar els punts extra a Ogier-Ingrassia (5), Neuville-Gilsoul (4), Tänak-Järveoja (3), Suninen-Salminen (2) i Sordo-Del Barrio (1).

En WRC2 Pro brillant actuació de Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo) que s'han anotat la victòria i han sumat uns valuosos punts que els col·loquen en primera posició de la classificació provisional. En WRC2 Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais (Škoda Fabia R5) han aconseguit el triomf, encara que Benito Guerra, 6è a Portugal, segueix líder.

Classificació final Vodafone Rally de Portugal
1-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), 3h20'22"8
2-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), +15"9
3-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +57"1
4-Teemu Suninen-Marko Salminen (Ford Fiesta WRC), +2'41"5
5-Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), +7'08"3
6-Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo, 1r WRC2 Pro), +10'34"2
7-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +11'28"2
8-Jan Kopecký-Pavel Dresler (Škoda Fabia R5 Evo, WRC2 Pro), +11'41"9
9-Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais (Škoda Fabia R5, 1r WRC2), +12'46"3
10-Emil Bergkvist-Patrik Barth (Ford Fiesta R5, WRC2), +14'28"4