Rally Argentina: Neuville-Gilsoul i Hyundai, més líders

28/04/2019

Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) s'anoten la segona victòria consecutiva de la temporada 2019 per davant d'Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC) i de Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC).

El Rally Argentina sempre és una prova dura per als equips, però en aquesta ocasió s'hi va sumar l'handicap del temps. Les pluges van convertir el sòl en un fangar, la qual cosa va complicar les coses als pilots. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul van dominar el ral·li amb constància i velocitat i van sumar la seva segona victòria consecutiva de la temporada. Així, la dupla belga agafa avantatge en la classificació general de Pilots i de Constructors, en aquest últim apartat afavorit per l'esplèndid doblet de Hyundai Shell Mobis a Sud-Amèrica.

La prova llatinoamericana va arrencar el dijous a la nit amb un Ott Tänak (Toyota) imposant un gran ritme i amb ganes de repetir la victòria que ja va aconseguir en aquesta cursa la temporada passada. En la Súper Especial de Villa Carlos Paz, de tan sols 1,9 km, l'estonià va treure 1,6 segons a Sébastien Ogier (Citroën).

El divendres va començar amb les primeres posicions en un puny, el tercer tram va haver de ser cancel·lat per les males condicions de la carretera, però això no va impedir una gran lluita al capdavant en les següents especials entre Kris Meeke, Ott Tänak, Thierry Neuville, Sébastien Ogier, Dani Sordo i Andreas Mikkelsen. El pilot estonià aconseguia obrir forat amb els seus perseguidors, però en l'últim tram del dia, Santa Rosa-San Agustín, va cedir dues posicions després de trencar el palier en copejar una pedra, la qual cosa va aprofitar Neuville, que se n'anava a dormir líder a 11,9 segons sobre Ogier. Sordo protagonitzava un incident i s'allunyava de les posicions capdavanteres i Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) va patir un fort accident que el va deixar fora de cursa.

L'etapa del dissabte, la més llarga del ral·li amb 146,52 km contra el crono per les planes i els turons del Valle de Punilla, començava amb Ott Tänak retallant distàncies a Neuville i s'iniciava una bonica lluita pel lideratge. Però en el penúltim tram del dia, l'estonià patia problemes mecànics i veia com el seu Toyota es quedava parat enmig de la carretera. D'aquesta manera, el camí cap al triomf del pilot de Hyundai s'aplanava en trobar-se a 45,7 segons sobre el segon classificat, el seu company d'equip Andreas Mikkelsen. Amb el triomf pràcticament decidit, l'emoció es trobava en la segona posició, amb 5 pretendents: Mikkelsen, Meeke, Ogier, Sordo i Latvala.

La jornada final va començar amb un scratch de Kris Meeke, que anava a per totes per aconseguir la segona plaça, però Mikkelsen també marcava un bon temps i aconseguia mantenir una distància considerable entre tots dos. Així doncs, en el Power Stage es va viure una intensa lluita, no només per aconseguir punts, sinó també entre Meeke i Ogier per aconseguir pujar al tercer calaix del podi. Finalment, Ogier va marcar un brillant crono en el tram final i va aconseguir la tercera posició. Dani Sordo va haver de conformar-se amb el sisè lloc.

L'últim tram i Power Stage, Copina-El Còndor, va donar els punts extra a Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (5), Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (4), Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (3), Dani Sordo-Carlos del Barrio (2) i Ott Tänak-Martin Järveoja (1).

En WRC2 Pro Mads Østberg-Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) van dominar el ral·li en la seva categoria i van aconseguir una valuosa victòria que els col·loca en 3a posició de la classificació provisional. Gus Greensmith-Elliot Edmondson (Ford Fiesta R5) van acabar segons i van sumar uns importants punts que els acosten al liderat, que continua ostentant Lukasz Pieniazek, absent en aquest ral·li.

En WRC2 Pedro Heller-Marc Martí (Ford Fiesta R5) van realitzar una gran actuació per a acabar primers de la categoria i dècims de la general. Per darrere, Benito Guerra-Jaime Zapata (Škoda Fabia R5), que agafen el lideratge provisional, i Paulo Nobre-Gabriel Morales (Škoda Fabia R5) van ser tercers.

Classificació final Xion Rally Argentina 2019
1-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), 3h20'54"6
2-Andreas Mikkelsen-Aners Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC), +48"4
3-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC), +1'04"8
4-Kris Meeke-Sebastian Marshall (Toyota Yaris WRC), +1'06"2
5-Jari Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +1'21"1
6-Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC), +1'26"7
7-Teemu Suninen-Marko Salminen (Ford Fiesta WRC), +4'57"3
8-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), +14'24"8
9-Mads Østberg-Torstein Eriksen (Citroën C3 R5, 1º WRC2 Pro), +14'28"5
10-Pedro Heller-Marc Martí (Ford Fiesta R5, 1º WRC2), +20'14"5