Tour de Corse: Cop d'efecte de Neuville-Gilsoul i Hyundai

31/03/2019

Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) s'han emportat una emocionant encara que afortunada victòria a Còrsega. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) han acabat en segona posició i els desafortunats Elfyn Evans-Scott Martin (Ford Fiesta WRC), tercers, equip que ha punxat en l'últim tram quan era clarament líder.

La primera prova de la temporada disputada sobre asfalt pur ha deixat una gran batalla amb alternança en les primeres posicions. Les carreteres revirades de muntanya de l'illa francesa han aportat la seva habitual dificultat, amb moltes complicacions per als equips per completar els 14 trams. Els més consistents han set Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai), que han aconseguit una molt valuosa victòria a Còrsega després d'una gran lluita amb Elfyn Evans-Scott Martin (Ford). La dupla belga encara no havia aconseguit cap triomf aquesta temporada i aquest de Còrsega els ha servit per agafar el lideratge tant de Pilots com de Constructors (amb Ogier-Ingrassia a 2 punts i Tänak-Järveoja a 5) i recordar que són uns clars candidats al títol mundial que, cursa rere cursa, es va estrenyent. Així doncs, aquesta temporada ja són tres equips diferents els que han guanyat una prova puntuable.

El Tour de Corse va arrencar el dijous amb la cerimònia de sortida a Porto Vecchio, però l'acció va començar el divendres amb el primer tram a Bavella. Els dos ídols locals, Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) i Sébastien Loeb (Hyundai i20 WRC) van tenir complicacions, Ogier va fer una virolla i va cedir 12 segons, mentre que Loeb perdia 2 minuts després de copejar una vorada. Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) va punxar i es va deixar més de 50 segons.

Mentrestant, Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC), Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) i Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) començaven una lluita pel lideratge molt renyida. Evans demostrava un gran ritme sobre l'asfalt francès i aconseguia agafar el comandament en la primera etapa. Per darrere, Tänak li seguia l'estela a només 4,5 segons i Neuville a 9,8.

D'aquesta manera, en la jornada del dissabte, la més llarga del ral·li amb 121,82 km cronometrats, podia passar de tot al capdavant de cursa i en la primera passada a Castagniccia el pilot estonià es col·locava primer. Evans i Neuville el seguien de prop fins que una punxada del de Toyota el feia caure fins a la setena posició i el gal·lès recuperava el primer lloc. Thierry Neuville anava agafant ritme i en l'últim tram del dia va fer tota una exhibició per a agafar el lideratge, deixant al pilot d'M-Sport a 4,5 segons.

Per part seva, Sordo marcava un molt bon ritme durant les primeres especials i aconseguia mantenir a ratlla Ogier, però en l'últim tram es va deixar fins a 22 segons i el francès li va treure el tercer lloc provisional. Així, la lluita per la medalla de bronze quedava totalment oberta, amb l'espanyol a només 5,1 segons.

En l'etapa final el triomf era cosa de dos, Evans volia aconseguir aquesta tan anhelada victòria per a M-Sport Ford i va sortir a per totes marcant un fantàstic temps a Eaux de Zilia. Neuville no li podia seguir el ritme i cedia més de 10 segons, la qual cosa provocava un nou canvi de líder i aplanava el camí cap al triomf al gal·lès, però una punxada en el Power Stage el feia caure fins a la tercera plaça i coronava al pilot de Hyundai. Ogier es va emportar la medalla de plata després de protagonitzar un ral·li més aviat discret, sense marcar cap escratx.

El tram final i Power Stage, Calvi, va atorgar els punts extra a Meeke-Marshall (5), Tänak-Järveoja (4), Suninen-Salminen (3), Neuville-Gilsoul (2) i Ogier-Ingrassia (1).

En WRC2 Pro Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5) no van poder aprofitar l'oportunitat de sumar punts i van haver d'abandonar després d'un xoc. Així doncs, els vencedors van ser l'altre equip inscrit, Lukasz Pieniazek-Kamil Heller (Ford Fiesta R5), que es col·loquen primers en la general de la categoria. Mentrestant, en WRC2 triomf de Fabio Andolfi-Simone Scattolin (Škoda Fabia R5), encara que el lideratge el continua ostentant Ole Christian Veiby (Volkswagen), retirat en aquest ral·li.

Els catalans Nil Solans-Marc Martí (Ford Fiesta R5) van tenir un mal inici de temporada, problemes mecànics i un xoc en la tercera especial els deixava fora de cursa i no podien reenganxar-se en estar danyat l'arc de seguretat del seu cotxe.

Jan Solans continua demostrant la seva qualitat
El germà petit dels Solans, al costat de Mauro Barreiro, va col·locar el seu Ford Fiesta R2 en quarta posició després d'una dura prova en la qual, malgrat una punxada, va aconseguir marcar diversos escratx i va demostrar el seu potencial sobre asfalt. Els primers classificats del JWRC van ser Julius Tannert-Jürgen Heigl, seguits de Tom Kristensson-Henrik Appelskog i Dennis Radström-Johan Johansson.