Argentina: Superioritat aplastant de Tänak-Järveoja (Toyota)

29/04/2018

Ott Tänak-Martin Järveoja aconseguien la seva primera victòria de la temporada, i també la primera de Toyota, en la cinquena cita del mundial de ral·lis, després d'un domini aclaparador des de la segona jornada en la qual se situaven en una primera posició que ja no abandonaven en la resta de la cursa celebrada sobre les agrestes pistes de terra del con sud. Molt positiu també el balanç per Hyundai, que situava a dos dels seus i20 Coupé WRC en el podi, amb Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul a la segona plaça i els espanyols Dani Sordo-Carlos del Barrio en la tercera, per la qual cosa aquests aconsegueix el seu segon podi de l'any després de la segona posició de Mèxic.

La cinquena cita de la temporada recuperava la superfície més habitual en el mundial de ral·lis amb la terra d'Argentina, on el dijous a la tarda s'iniciava la cursa amb un curt tram espectacle a Villa Carlos Paz, del que Thierry Neuville sortia com a primer líder, encara que poc li durava l'alegria al belga de Hyundai doncs el divendres, en una etapa composta per set especials i 156 km de velocitat i després d'un millor temps inicial de Sébastien Ogier (Ford), era Andreas Mikkelsen (Hyundai) el que passava al comandament de la prova malgrat els dos trams guanyats per Ott Tänak (Toyota), que començava a donar mostres que arribava amb molt ritme.

I efectivament, no trigava molt a produir-se un nou canvi en el cap de cursa, el quart en només cinc especials, doncs encara que l'última del primer bucle era per Dani Sordo (Hyundai), Tänak desbancava a Mikkelsen d'aquesta primera posició que ja no abandonaria durant la resta de la prova, llaurant a partir d'aquest instant un domini pràcticament absolut.

De fet, els tres trams del segon bucle del divendres eren per Tänak, que finalitzava aquesta jornada amb 22''7 sobre Meeke i 28''6 pel que fa a Neuville, mentre que Sordo se situava en quarta posició a 29''5 del cap de cursa. Mentrestant no tot eren satisfaccions a Toyota, doncs Jari-Matti Latvala colpejava una roca i danyava la suspensió, per la qual cosa abandonava.

Tänak tampoc cedia el dissabte, adjudicant-se cinc de les set especials d'aquesta etapa amb 146,88 km de velocitat, sent els altres dos per Neuville i Sordo, que escortaven a l'estoni a les places de podi ja que Meeke punxava i tenia de parar a canviar la roda. Aquest mateix incident l'havia sofert en la jornada anterior Mikkelsen, qui també optava fins a aquell moment a les places de podi.

Amb gairebé tot pràcticament sentenciat, doncs semblava complicat que els dos Hyundai de Neuville i Sordo poguessin neutralitzar el seu desavantatge de 46''5 i 1'08''2 pel que fa a Tänak, els tres trams i 55,27 km cronometrats de l'últim dia suposaven un mer tràmit, més enllà de conèixer quins pilots aconseguirien sumar els punts del Power Stage, aquesta vegada en sentit contrari al tradicional per primera vegada en el clàssic El Còndor. Neuville sumava aquí uns 5 punts molt valuosos seguit per Ogier (4), que acabava quart al final, Mikkelsen (3), Tänak (2) i Meeke (1).

D'aquesta manera, Ott Tänak aconseguia la seva tercera victòria en el mundial de ral·lis -les anteriors van ser a Sardenya i Alemanya de l'any passat- i la tercera també de Toyota amb el Yaris WRC després de les de Latvala a Suècia i Lappi a Finlàndia, ambdues la passada temporada. Magnífic el doblet de Hyundai en els dos llocs restants del podi, amb Thierry Neuville i Dani Sordo per davant de Sébastien Ogier, que encara que segueix líder del mundial, veu com perd part del seu avantatge pel que fa als seus perseguidors.

En WRC2, segona victòria de l'any per PontusTidemand-Jonas Andersson (Skoda) en una prova en la qual els catalans Nil Solans-Miki Ibàñez no han tingut sort, en abandonar ja abans de realitzar el primer tram a causa del trencament de l'alternador en el seu Ford, a més de sofrir posteriorment diversos incidents que l'abocaven a la cinquena i última posició de la categoria, malgrat deixar algun centelleig en diversos trams. La propera cita del mundial de ral·lis serà a Portugal del 17 al 20 de maig.

Classificació final Ral·li Argentina 2018
1-Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), 3h43'28''9
2-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), +37''7
3-Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC), +1'15''7
4-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), +1'58''6
5-Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC), +2'02''6
6-Elfyn Evans-Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC), +3'06''3
7-Kris Meeke-Paul Nagle (Citroën C3 WRC), +3'25''7
8-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota Yaris WRC), +4'32''6
9-Teemu Suninen-Mikko Markula (Ford Fiesta WRC), +5'38''6
10-Pontus Tidemand-Jonas Andersson (Skoda Fabia R5, WRC2), +12'15''8