Ral·li Suècia: Neuville-Gilsoul (Hyundai) imposen la seva llei

18/02/2018

El pilot belga Thierry Neuville i el seu copilot Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) han guanyat la segona cita del WRC, el Ral·li de Suècia, convertint-se així en el 3r pilot no escandinau capaç de guanyar aquesta cita de neu i gel després de Loeb i Ogier i, a més, s'enfila en el liderat provisional del campionat.

Neuville va intentar, des del primer moment, esmenar els seus errors de l'any passat on va deixar escapar un avantatge considerable que li va costar el podi i unes quantes posicions. Així mateix durant tota la jornada, i als comandament del Hyundai i20 Coupé WRC, va haver de suportar molta pressió per protegir l'avantatge que s'atorgava i que al final concretava. En la segona posició del podi, Craig Breen-Scott Martin (Citroën C3 WRC) i tancant el podi, Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC).

Neu i gel en abundància amb unes condicions perfectes per gaudir al màxim de l'única cita del mundial de ral·lis que es disputa sobre aquesta superfície. Així començava la segona cita del certamen, que s'engegava amb 66 cotxes la tarda del dijous amb la curta especial de Karlstad, on guanyaven Tänak-Järveoja (Toyota), abans d'afrontar la jornada més llarga de les tres restants el divendres, amb set trams i 142 km cronometrats entre Suècia i Noruega. Una etapa en la qual l'ordre de sortida acabava influint de manera notable en la classificació provisional al final de la mateixa, sobretot en el rendiment d'Ogier-Ingrassia (Ford), que finalitzaven el dia en una inusual dotzena plaça a gairebé tres minuts dels líders, Neuville-Gilsoul (Hyundai), els quals des del tercer tram de la prova se situaven al capdavant en una bonica lluita amb els seus companys d'equip, Mikkelsen/Jaeger, que mantenien fins al final de la jornada amb una renda de 4,9 segons sobre aquests, imposant-se en el tram que tancava el primer bucle.

En la segona volta per les especials celebrades ja al matí més la de Torsby, els millors temps eren per Paddon/Marshall (Hyundai) i Breen/Nagle (Citroën) per partida doble, la qual cosa els servia a tots dos per situar-se en tercera i quarta posició respectivament, però amb Ostberg/Eriksen (Ford) estrenyent per darrere amb els tres amb prou feines a un segon i a una mica més d'una dècima de segons del líder.

L'etapa del dissabte, caracteritzada pel famós salt de Colin's Crest en el tram de Vargasen, certificava el domini de Thierry Neuville que s'imposava en quatre dels vuit trams disputats malgrat un esglai en aquest punt. No obstant això, la vigilància que fins al moment estava executant Neuville sobre els seus companys d'equip, Andreas Mikkelsen -que cedia temps en realitzar una virolla- i Hayden Paddon, canviava de protagonista en aquesta tercera jornada de la cursa. Un ascendent Craig Breen estava sorprenent malgrat guanyar un sol tram, però aconseguia pujar a una excel·lent segona posició, la qual cosa li permetia discutir la possibilitat de victòria a Neuville l'últim dia, ja que finalitzava a 22,7 segons mentre Mikkelsen es mantenia tercer a 32. Sébastien Ogier seguia molt endarrerit situat en desè lloc, a més de quatre minuts del líder i sense opció ja d'aconseguir el podi.

L'etapa del diumenge va ser la més curta de tota la jornada, aconseguint tan sol 51,95km en un mateix tram a doble passada (Likenäs). Al TC17 el liderat va ser indiscutiblement per Toyota, on els seus tres pilots aconseguien les tres primeres posicions sumant punts. En el següent tram, Lappi (Toyota) seguia fent un excel·lent registre, liderant dins de les primeres posicions del dia. Tot i així, aquesta última jornada del certamen va afermar la classificació pels tres primers deixant la situació clara per als triomfadors, especialment per Neuville.

En el Power Stage i últim tram d'aquest Ral·li de Suècia, els 5 punts eren para Esapekka Lappi als comandaments del Toyota Yaris WRC, seguit de Tänak, Latvala, Ostberg i Meeke, els qui van obtenir 4,3,2 i 1, respectivament.

En WRC2, la victòria va ser para Takamoto Katsuka-Marko Salminen (Ford). És important destacar, que els espanyols Nil Solans-Miquel Ibàñez (M-Sport Ford), van estar presents en aquesta prova per primera vegada als comandaments del Ford Fiesta R5 en aquesta categoria, però sense puntuar, amb l'únic objectiu d'anar acoblant-se al vehicle, als pneumàtics DMACK de claus i la mecànica del cotxe.

En WRC3 s'atribuïen la primera posició Dennis Radstrom-Johan Johansson (Ford) i en Junior WRC, primera classificació puntuable d'aquesta categoria en aquesta temporada.

La propera cita del mundial de ral·lis serà a Mèxic del 8 a l'11 de març.