Austràlia: Final en gran format per Neuville-Gilsoul & Hyundai

19/11/2017

Amb tot el que era prioritari ja decidit, només l'honor de guanyar l'última cursa de 2017 i veure qui ocuparia finalment la segona posició de pilots d'aquesta temporada oferia incògnites. Austràlia sempre és un ral·li difícil i fer-ho bé aquí, en l'última cita de l'any, és un bon símptoma que s'està en forma i amb la nova temporada molt a prop. En poc més de dos mesos el WRC de 2018 arrencarà amb tot l'interès i intenció de ser com a mínim igual d'impredictible que l'any que acaba.

Thierry Neuville i Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) han guanyat amb tot mereixement aquesta última cita de l'any. En realitat, els belgues han posat en evidència que sense els estúpids incidents de les dues primeres curses haguessin lluitat fins al final per un títol que han tornat a guanyar amb regularitat i experiència Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), que a Austràlia han finalitzat en el 4t lloc. Després de Neuville-Gilsoul han acabat Ott Tänak-Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC), en el que ha estat el seu comiat d'M-Sport, i Hayden Paddon-Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupé WRC), tota vegada que Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), un dels equips protagonistes de la temporada, s'han sortit de la pista en el darrer tram.

El divendres per Mikkelsen
La primera jornada australiana finalitzava amb Andreas Mikkelsen (Hyundai) en primera posició després de guanyar 5 de les 6 especials i finalitzar la jornada amb 20,1 segons sobre Neuville. Mikkelsen va guanyar consecutivament els quatre primers trams, sent Thierry Neuville (Hyundai) el que s'imposava en el cinquè per deixar que de nou Mikkelsen guanyés en la següent especial. Semblava que el noruec no tindria rival després de dominar completament aquesta jornada inicial, si bé és cert que la seva posició de sortida li era favorable, trobant-se una traçada més neta i ràpida. Quant al seu company Neuville, que buscava assegurar-se el subcampionat, va arrabassar el segon lloc a Kris Meeke (Citroën) en l'especial final.

Meeke també es va beneficiar d'una posició de sortida favorable, però el de Citroën va tenir una sortida de pista que li va fer perdre una mica de temps. Jari-Matti Latvala (Toyota) era quart aquest primer dia seguit de Craig Breen (Citroën), amb problemes de pneumàtics, i de Ott Tänak (Ford), qui després de perdre el difusor tenia de bregar contra un comportament complicat. Qui més qui menys va tenir problemes amb els baixos i els difusors dels seus vehicles, conseqüència de l'estat d'alguns sectors de les pistes, com per exemple Hayden Paddon (Hyundai), setè al final de la 1a jornada avantatjant a Sébastien Ogier (Ford), que va suportar les pitjors condicions de la pista a més d'un problema electrònic que el va obligar a canviar de forma manual el seu Fiesta.

Dissabte amb canvi de líder
La jornada més dura i llarga del Ral·li Austràlia va ser la segona, amb la disputa dels 49 km de Nambucca i altres set especials. El líder de la cursa va sucumbir molt ràpid. Després de dominar el divendres, Mikkelsen va impactar durament contra un talús de manera que les esperances del noruec de repetir la victòria de fa un any es van esfumar quan les dues rodes de l'esquerra van quedar destrossades, obligant-lo a abandonar.

Vista aquesta situació, Neuville va aprofitar amb mà de mestra la seva oportunitat arribant al final de la jornada sabatina en primer lloc, amb una mica més de 20 segons sobre Jari-Matti Latvala, la qual cosa li feia ocupar provisionalment la segona posició del campionat, el seu gran objectiu a Austràlia. El belga, no obstant això, va tenir la seva part d'emoció després d'anar-se'n recte en una frenada i sortir-se de pista. Latvala va veure en aquest incident la seva oportunitat, però Neuville va aconseguir altres dos escratxos per demostrar al finlandès que estava disposat a defensar amb totes les seves possibilitats el primer lloc.

Qui va arruïnar definitivament les seves possibilitats d'acabar bé va ser Kris Meeke, en tocar un pont i trencar la suspensió posterior dreta del seu Citroën C3. Això va propiciar que Ott Tänak, únic rival de Neuville per al segon lloc del campionat, ascendís al tercer lloc, una vintena de segons per darrere de Latvala. Craig Breen va acabar quart seguit d'Hayden Paddon. El Campió del Món, Sébastien Ogier, seguia figurant molt avall, sisè, després d'alguna emoció encara que sense problemes per mantenir-se en competició.

Diumenge sense Latvala
La jornada final del diumenge comptava amb cinc especials i 64,64 km contra el crono a la mateixa àrea que el dia precedent. El primer escratx dominical era per a Elfyn Evans (Ford), mentre que Hayden Paddon (Hyundai), que anhelava el podi, pugnava pel mateix després d'un escratx en la segona llarga especial de 32 km. En la tercera, que era el primer pas pel tram que seria després power stage, era Neuville el que es mostrava el més veloç. En el pas definitiu pel mateix, Ogier i Tänak aconseguien un significatiu doblet demostrant la seva fortalesa davant un proper any que serà el següent a fer. Desafortunadament, Latvala arruïnava el seu segon lloc en sortir-se de pista, la qual cosa permetia que tots ascendissin un lloc, entre ells Paddon, que acabava 3r.

Triomf en WRC2 per al prometedor Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Ford Fiesta R5), a més en el 12è lloc de la general. Encara que la categoria RC2 la van guanyar Richie Dalton-John Allen (Skoda Fabia R5), l'únic cotxe que puntuava per a WRC2 era el del finlandès, aconseguint d'aquesta manera un triomf que el reivindica.

El Campionat del Món FIA de Ral·lis ha finalitzat després de 13 proves en les quals ha presidit la competitivitat i una constant incertesa, tot això l'any d'estrena de la nova reglamentació WRC. Totes les marques en lliça han aconseguit més d'una victòria: 5 M-Sport/Ford (2 d'Ogier, 2 de Tänak, 1 d'Evans), 4 de Hyundai (totes de Neuville), 2 de Toyota (1 de Latvala i 1 de Lappi) i 2 de Citroën (totes de Meeke). 2018, amb més experiència per part de totes les estructures, apunta al fet que pot ser diferent. Monte-Carlo, del 25 al 28 de gener, ens traurà a tots de dubtes.