Gal·les: Tot per a M-Sport/Ford! Victòria (Evans-Barritt), títols de Pilots (Ogier-Ingrassia) i Constructors

29/10/2017

Elfyn Evans i Daniel Barritt aconseguien amb el Ford Fiesta WRC d'M-Sport la seva primera victòria en el Campionat del Món FIA de Ral·lis, cimentada des del primer dia de cursa i després de ser líders des del segon dels 21 trams disputats. No obstant això, el seu triomf quedava una mica eclipsat pel cinquè títol mundial consecutiu de pilots i copilots assolit pels francesos Sébastien Ogier i Julien Ingrassia, que a més asseguraven en aquesta penúltima prova de la temporada un altre títol més, el de Constructors, que és per a l'equip M-Sport World Rally Team, per primera vegada en la seva història, si bé utilitzen cotxes batejats com Ford.

Després del curt tram disputat en la tarda del dijous a l'hipòdrom de Tir Prince, on Sébastien Ogier-Julien Ingrassia eren els primers capdavanters de la prova galesa amb el seu Ford Fiesta WRC, la veritable acció començava el divendres amb una etapa de 119,32 km cronometrats i sis especials per davant, sense possibilitat de realitzar assistència. El primer millor temps d'Elfyn Evans-Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) els situava en una primera posició que ja no perdrien en el que quedava de cursa, doncs encara que Ott Tänak-Martin Järveoja, també amb Ford Fiesta WRC, guanyaven en el següent, dos nous millors temps d'Evans el deixaven al final d'aquest primer dia complet amb un còmode avantatge de gairebé mig minut sobre Tänak i Ogier, que guanyava el tram sis, i una mica més pel que fa a Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), que s'adjudicaven l'última especial de la jornada, però que a més arrossegaven una penalització de 10 segons del dia anterior en arribar amb retard al primer tram després d'un problema amb l'encesa.

La boira endureix la secció nocturna
En la segona jornada, celebrada el dissabte, de nou els pilots havien d'afrontar set trams consecutius dels nou que componien l'etapa de forma consecutiva, abans del pas per l'assistència de Deeside i de realitzar els dos últims, ja de nit. Evans no cedia i guanyava els cinc primers del dia mentre Neuville s'imposava en els dos següents, però el més important era que la seva renda pel que fa a Ogier s'incrementava gairebé fins als 20 segons. Amb Neuville segon i Ogier quart, aquest punxava una roda davantera i danyava el fre del seu Ford en la penúltima especial, disputada sota unes condicions dantescas amb molta boira que, de nit, feia molt complicada la conducció.

Evans aguantava bé la pressió i finalitzava el dia amb un avantatge de 53 segons sobre Ogier, al que l'incident anterior no el perjudicava en la seva lluita pel títol amb Neuville, doncs aquest cedia més de mig minut en la boira, caient així a la tercera plaça però tenint al francès de Ford a només mig segon. Qui també perdia diverses posicions era Tänak, que queia fins al sisè lloc superat per Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) i Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC).

Evans no cedeix i s'estrena a casa
Cinc trams formaven la tercera i última etapa, recorrent el diumenge tan sols 41,17 km cronometrats dels 304,36 totals. Elfyn Evans seguia sense cedir i mantenia molt bé el tipus a la primera plaça camí del seu primer triomf en el WRC. Per darrere, Thierry Neuville volia conservar les seves opcions al títol i intentava ajornar el desenllaç fins a Austràlia, per la qual cosa de nou se situava a la segona plaça amb Sébastien Ogier a continuació abans del Power Stage, després de les victòries parcials en els quatre trams disputats d'Ott Tänak, Andreas Mikkelsen en dues ocasions i Thierry Neuville.

Ogier-Ingrassia i M-Sport, Campions del Món!
No obstant això, no va fer falta esperar al fet que tant Neuville com Evans completessin el Power Stage, doncs el punt que confirmaven Ogier-Ingrassia, sumat a la seva tercera posició final en la cita galesa, els proclamaven ja automàticament Campions del Món per cinquè any consecutiu, encara que finalment aquest punt es convertia en dos en un últim tram en el qual vencia Neuville amb Meeke, Latvala, el propi Ogier i Mikkelsen a continuació.

La festa per a l'equip M-Sport no podia haver arribat en un escenari millor, doncs a la primera victòria d'Evans i Barritt se sumava el títol mundial d'Ogier i Ingrassia a més del seu propi de Constructors, completant així un any màgic per a la formació dirigida per Malcolm Wilson, que aconsegueix coronar-se per primera vegada Campiona del Món, si bé l'estructura va aconseguir encara que com a Ford dos altres títols mundials de marques en 2006 i 2007.

Evans és, a més, el pilot número 157 que aconsegueix guanyar una prova del mundial de Ral·lis des que aquest es va engegar en 1973, sent també el setè pilot diferent que aconsegueix una victòria aquest any, la qual cosa demostra una vegada més lo competida que està sent aquesta edició mundialista.

Amb tota l'atenció absorbida per M-Sport, Neuville-Gilsoul finalitzaven segons a Gal·les amb Ogier-Ingrassia a la tercera plaça. Pel que fa als espanyols Dani Sordo-Marc Martí, en el seu comiat per aquesta temporada ja que no acudiran a l'última prova en les Antípodes, tancaven l'any amb la desena posició en un ral·li complicat. En WRC2, cinquè triomf per als ja campions Pontus Tidemand-Jonas Andersson (Skoda Fabia R5), assenyalant a més que encara que estava inscrit amb Benito Guerra, el copilot espanyol Borja Rozada finalment no participava al no prendre la sortida el pilot mexicà.

La propera cita del mundial serà el Ral·li Austràlia, del 16 al 19 de novembre, amb la qual finalitzarà la temporada 2017 del Campionat del Món FIA de Ral·lis.

Classificació final Gal·les Ral·li GB 2017
1-Elfyn Evans-Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC), 2h57'00''6
2-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), a 37''3
3-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), a 45''2
4-Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Citroën C3 WRC), a 49''8
5-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), a 50''3
6-Ott Tänak-Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC), a 1'02''3
7-Kris Meeke-Paul Nagle (Citroën C3 WRC), a 1'20''5
8-Hayden Paddon-Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupé WRC), a 2'16''3
9-Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota Yaris WRC), a 2'46''5
10-Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 Coupé WRC), a 3'50''5
11-Pontus Tidemand-Jonas Andersson (Skoda Fabia R5, 1r WRC2), a 10'11''6