Còrsega: Per fi Hyundai, amb Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul!

09/04/2017

Ho havien intentant en les tres proves anteriors, sent líders a Monte-Carlo i Suècia, a més de complir un bon expedient a Mèxic. Ha hagut de ser a la quarta cita del calendari, primera íntegrament sobre asfalt, on Thierry Neuville i Nicolas Gilsoul (Hyundai i20) han aconseguit la primera victòria de la temporada després de no pocs intents i també algun disgust. Finalment, i després de superar els problemes del penúltim tram, Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta) desplaçaven de la segona posició als espanyols Dani Sordo-Marc Martí, molt regulars i sense errors durant les tres jornades, però que perdien l'ocasió de fer un doblet de Hyundai per 1,3 segons.

Cal remuntar-se a l'any 2006 per veure al Tour de Còrsega en el mes d'abril, data que tradicionalment acollia la prova francesa. Per això, amb prou feines sis mesos després que se celebrés l'edició anterior, el recorregut era pràcticament el mateix, amb tres etapes i deu trams cronometrats per completar un total de 316,80 km de velocitat.

Molta igualtat i diversos fronts oberts ens deixaven una lluminosa primera jornada, amb el sol brillant en la costa oest de l'illa francesa del Mediterrani i dos trams que es repetien en dues ocasions cadascun, amb sortida de l'etapa a Ajaccio i arribada a Bastia, ja al nord de la mateixa. Un total de 120,64 km cronometrats on Kris Meeke, malgrat sortir una mica més endarrerit que els seus principals rivals, la qual cosa provocava que es trobés l'asfalt molt més brut, s'imposava en les dues especials d'aquest primer bucle, Pietrosella-Albitreccia (31,20 km) i Plage du Liamone-Sarrola Carcopino (29,12 km), obrint una renda de gairebé 9 segons pel que fa a Sébastien Ogier, la qual mantenia després d'una segona volta on el francès s'anotava el seu primer escratx, però l'anglès responia en el següent, arribant així al final del dia amb 10,3 d'avantatge de Kris Meeke sobre Sébastien Ogier. Dada important era l'absència d'assistència en tota l'etapa, permetent-se únicament el canvi de pneumàtics entre tots dos bucles, un fet que ja no passaria a la jornada del dissabte.

Rodant a gairebé mig minut del líder i amb un altre tant de marge sobre el quart classificat, Thierry Neuville no estava massa satisfet amb el Hyundai, però almenys ocupava l'última plaça del podi amb Craig Breen a continuació, qui a l'última especial avançava Dani Sordo. Per la seva banda, Hayden Paddon se sortia i picava contra una roca, i era setè mentre Elfyn Evans cedia molt temps a causa de problemes amb la transmissió. En el capítol d'abandons, cita els d'Ott Tänak i Juho Hänninen, tots dos per sortida.

La segona etapa era la més llarga, amb dos trams a doble passada i 131,96 km cronometrats. El dia s'iniciava a Bastia per afrontar el llarg La Porta-Valle di Rostino de 48,71 km, on Thierry Neuville feia el seu primer escratx per repetir-ho en el següent, Novella (17,25 km). Encara que al final d'aquest bucle Kris Meeke seguia sent el líder, ja tots eren conscients que el belga de Hyundai passava a ocupar el primer lloc, ja que el Citroën de Meeke es parava a l'enllaç amb problemes de motor. D'aquesta manera, Dani Sordo era tercer, tot i que molt allunyat del capdavant.

Sébastien Ogier responia en l'inici de la segona volta a les especials i es quedava a poc més de dos segons de Thierry Neuville en la classificació general provisional, però una avaria a la caixa del canvi i a la transmissió davantera del Ford d'Ogier, situaven a Neuville amb una còmoda renda al final de la jornada amb gairebé 40 segons sobre el francès, mantenint així mateix Sordo el tercer lloc, encara que molt pressionat per Jari-Matti Latvala i Craig Breen quan concloïa l'etapa a Bastia. Tant Elfyn Evans com Stéphane Lefebvre patient sortides que els obligaven a retirar-se.

En el tercer i últim dia de cursa els equips deixaven la ciutat de Bastia per posar el punt i final a Porto-Vecchio, amb un recorregut de nord a sud per la costa de la illa amb únicament dos trams. Precisament el primer d'una jornada amb 64,20 km cronometrats, era el més llarg de la prova. Els 53,78 km d'Antisanti-Poggi di Nazza deixaven encara més incertesa de cara al Power Stage, donat que Thierry Neuville tornava a ser el més ràpid, però Sébastien Ogier tenia problemes mecànics en el Ford i de fet es parava a l'enllaç posterior per intentar solucionar-los, la qual cosa situava a Dani Sordo en la segona posició. També Craig Breen superava a Jari-Matti Latvala, quedant tot molt atapeït abans de l'última especial, Porto-Vecchio-Palombaggia de 10,42 km, que ja no completaria Juho Hänninen a sortir-se en l'anterior.

Jari-Matti Latvala s'adjudicava el Power Stage, fent a més el seu primer escratx, i sumava els cinc punts addicionals mentre que la segona plaça de Sébastien Ogier, ja amb el Ford millorant notablement el seu rendiment, deixava a Dani Sordo sense el segon lloc del podi, ja que aquest no podia passar de la quarta posició superat per Craig Breen. Thierry Neuville aconseguia d'aquesta manera el seu primer triomf de la temporada, fent-ho també per primera vegada a Còrsega i sumant ja la tercera victòria al seu compte particular en el WRC, després d'Alemanya 2014 i Sardenya 2016. Un superb Sébastien Ogier, que seguirà com a líder provisional a l'apartat de pilots, acabava segon amb Dani Sordo a continuació a només 1,3 segons. L'escratx de Jari-Matti Latvala li permetia recuperar la quarta plaça en detriment de Craig Breen, per només una dècima de segon! A WRC2, segona victòria de la temporada per Andreas Mikkelsen (Skoda), amb triomf a WRC3 per al francès Raphael Astier (Peugeot) y de la parella catalana Nil Solans-Miquel Ibàñez (Ford) en JWRC.

Classificació final Tour de Còrsega 2017
1-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC), 3h22'53''4
2-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC), +54''7
3-Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 Coupé WRC), +56''0
4-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), +1'09''6
5-Craig Breen-Scott Martin (Citroën C3 WRC), +1'09''7
6-Hayden Paddon-John Kennard (Hyundai i20 Coupé WRC), +2'16''3
7-Andreas Mikkelsen-Anders Jæger (koda Fabia R5, 1r WRC2), +8'10''7
8-Teemu Suninen-Mikko Markula (Ford Fiesta R5, WRC2), +9'17''0
9-Stéphane Sarrazain-Jacques-Julien Renucci (Skoda Fabia R5, WRC2), +9'23''6
10-Yohan Rossel-Benoit Fulcran (Citroën DS3 R5), +12'57''1
22-Raphael Astier-Frédéric Vauclare (Peugeot 208 R2, 1r WRC3), +29'25"3
23-Nil Solans-Miquel Ibàñez (Ford Fiesta R2T, 1r JWRC), +30'51"0