Ral·li Mèxic: Latvala-Anttila (VW) no donen opció

06/03/2016

Amb dos ral·lis sense puntuar, quedava clar que al tercer Jari-Matti Latvala tenia que reaccionar després de tant infortuni, i vaja si ho ha aconseguit! Guanyant amb tota claredat a Mèxic, Latvala i el seu copilot Miikka Anttila han començat a sumar punts el 2016 en gran forma, donant una nova victòria a Volkswagen Motorsport que, amb la segona posició d'Ogier-Ingrassia, s'ha convertit en un magnífic doblet per a l'esquadra alemanya per la qual corren. La posició més baixa del podi l'han ocupat Dani Sordo i Marc Martí (Hyundai i20 WRC), realment excel·lents durant tot el ral·li, la qual cosa els permet deixar enrera al seu company Paddon, cinquè després d'Østberg (Ford).

El primer dia es componsaba de tres súper especials, l'abarrotada prova urbana de Guanajuato, de poc més d'1 km, i dues passades a la súper especial de l'autòdrom de León, de 2,3 km cadascuna i un compendi de petites dificultats com salts i passos d'aigua. Thierry Neuville (Hyundai) marcava el primer escratx i per tant es convertia en el primer líder de la cursa. La sorpresa la donava Lorenzo Bertelli (Ford), a només 1 dècima. Les dues passades per l'autòdrom eren propietat de Sébastien Ogier (VW), que acabava la jornada com a líder per davant de Neuville i Latvala.

Divendres: Latvala es fa fort
Les muntanyes de Guanajuato van ser l'escenari de la primera autèntica jornada de ral·li, encara que de nou les súper especials del dijous s'intercalaven en l'itinerari. El Chocolate (54,2 km) veia a un veloç Latvala en primer lloc per davant de Sordo (Hyundai), 2 dècimes millor que Ogier, però tots dos a més de 22 segons de l'escratx. El festival del finlandès es repetia a Las Minas (15,36 km), aquesta vegada amb menys diferència, però en tot cas augmentant-la enfront del seu company d'equip. En sortir en una posició retardada donada la seva situació en el campionat (0 punts!), Latvala es trobava un pis en millors condicions, just el contrari que li succeïa a Ogier, que era l'encarregat d'obrir la competició per la seva condició de líder del mundial.

La resta de la jornada es va compondre d'un segon pas a aquests dos trams, que guanyava també Latvala, i tres passades a les súper especials del primer dia, que s'adjudicaven els tres Volkswagen en competició, respectivament Mikkelsen, Latvala i Ogier. El dia finalitzava amb un Latvala com a sòlid primer, 32 per davant d'Ogier i 1'15 d'un eficaç Dani Sordo (Hyundai), molt veloç i líder clar dels cotxes coreans, que perdien a Neuville per sortida de pista.

Dissabte: Latvala posa a tots d'acord
El dissabte tenia lloc la jornada més llarga del ral·li, amb sis trams de muntanya al nord-est de León i tres passades a les habituals súper especials. Latvala no estava disposat a deixar-se sorprendre i marcava l'escratx en els tres primers trams: Ibarrilla (30,38 km), Otates (42,62 km) i El Brinco (7,15 km), presentant-se al parc d'assistència del Rally Campus amb ni més ni menys que 1'16 sobre Ogier i més de 2' sobre Sordo, tot un món.

El domini de Latvala es faria tan contundent que també va marcar els escratxos de la tarda, cedint només el protagonisme en les tres últimes súper especials, que van anar respectivament a mans de Sordo i dos per Ogier. Latvala s'anava a dormir la nit del dissabte amb 1 minut i mig llarg sobre Ogier i 2'40 sobre Sordo, amb això queda tot dit.

Diumenge: Latvala guanya el seu primer Mèxic
La jornada dominical tenia la gran dificultat que representava l'especial de 80 km anomenada Guanajuato, tot un desafiament en el qual ningú volia sucumbir. Sortint ja en una posició com els del davant, Ogier no donava opció, traient 25 segons a un Latvala que ja es veia guanyador, amb el tercer classificat, Paddon, a més d'un minut! El power stage, amb 16,5 km, era per a Ogier, seguit de Latvala i Paddon.

Victoria en WRC2 per al finlandès Teemu Suninen (Skoda) i del solitari francès Michel Fabre (Citroën) en WRC3. El WRC viurà ara un respir, ja que fins al 21 d'abril no arrencarà la propera prova, la d'Argentina.

Classificació final del Ral·li Guanajuato Corona Mèxic 2016
1-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC), 4h.25'57"4
2-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC), +1'05"0
3-Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 WRC), +3'37"9
4-Mads Østberg-Ola Floene (Ford Fiesta RS WRC), +5'36"4
5-Hayden Paddon-John Kennard (Hyundai i20 WRC), +6'22"6
5-Ott Tänak-Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC), +9'59"5
7-Martin Prokop-Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC), +12'58"5
8-Lorenzo Bertelli-Simone Scattolin (Ford Fiesta RS WRC), +14'09"6
9-Teemu Suninen-Mikko Markkula (Skoda Fabia R5, WRC2), +18'01"8
10-Valery Gorban-Volodymyr Korsia (Mini Countryman WRC), +32'37"3
11-Hubert Ptaszek-Maciek Szczepaniak (Peugeot 208 T16, WRC2), +38'13"4