Dia 4: Victòria final 'in extremis' d'Andreas Mikkelsen-Ola Fløene (Volkswagen Polo R WRC)

25/10/2015

· Accident en l'últim tram del líder, Sébastien Ogier (VW Polo R WRC)
· Volkswagen obté un doblet amb Mikkelsen i Jari-Matti Latvala
· Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 WRC), tercers
· Nasser Al-Attiyah (Skoda Fabia R5), Campió del Món en WRC2
· Quentin Gilbert (Citroën DS3 R3T), victòria a WRC3
· Marius Aasen, Campió de la Drive Dmack Fiesta Trophy

PortAventura, 25 d'octubre de 2015.- Desenllaç inesperat en el 51 RallyRACC en sofrir un accident en l'últim tram el duet format per Sébastien Ogier i Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC), clars dominadors fins a aquest moment, un cop de teatre que demostra que els ral·lis no finalitzen fins que es creua la meta. Aquesta premissa ha permès que els noruecs Andreas Mikkelsen i Ola Floene, companys d'equip dels accidentats Campions del Món, aconseguissin inscriure el seu nom per primera vegada en el RallyRACC i en una cursa del Campionat del Món. A més d'aquest inesperat triomf de Mikkelsen, amb l'infortuni d'Ogier els espanyols Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 WRC) han aconseguit pujar al tercer esglaó del podi, per darrere de Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (VW).

L'accident d'Ogier va obligar a la neutralització del tram 'Duesaigües', havent de prendre la resta de competidors el recorregut alternatiu previst per a aquests casos, amb direcció al podi de Salou, marcant-se un temps als participants que no van poder recórrer l'especial. Fins a aquest moment, el RallyRACC era patrimoni dels Campions del Món. La victòria heretada per Mikkelsen i la segona plaça de Latvala han permès en tot cas un doblet per Volkswagen Motorsport. Van prendre la sortida 82 equips i han finalitzat 64.

Després d'un multitudinari tram urbà a Barcelona, el 51 RallyRACC va començar amb una gran lluita al capdavant, amb 6 guanyadors de tram diferents al final de la primera jornada, de terra i mixta, la qual cosa ha tornat a demostrar l'alta dosi d'incertesa que aporta aquest disseny d'itinerari. En tot cas, Ogier ja va finalitzar aquest primer dia com a capdavanter, gràcies als seus temps en l'especial més difícil d'aquesta jornada, 'Terra Alta', encara que en tot cas per una mínima diferència sobre el seu company Latvala.

Amb l'arribada dels trams d'asfalt, l'implacable domini dels VW Polo es va fer cada vegada més clar, amb errors a més dels que van ser rivals en els trams inicials, entre ells Ott Tänak (Ford). Dani Sordo (Hyundai) va ocupar la segona posició mantenint perfectament el tipus, però a poc a poc va anar cedint terreny fins que els cotxes alemanys van passar a ocupar les tres primeres posicions al final del tercer dia. L'accident d'Ogier-Ingrassia amb la meta a la vista ha permès que Sordo-Martí (Hyundai) accedissin al podi en tercera posició.

WRC2: Nasser Al-Attiyah (Skoda) renova el títol
Gràcies a la tercera posició en la seva categoria obtinguda en el 51 RallyRACC, el de Qatar Nasser Al-Attiyah s'ha adjudicat matemàticament el títol de WRC2, campionat que ja va obtenir la temporada passada. El triomf en aquesta categoria ha correspost al suec Pontus Tidemand, seguit del txec Jan Kopecky, del citat Al-Attiyah i de l'alemany Armin Kremer, els quatre amb Skoda. En aquest apartat han participat dos equips espanyols, encara que tots dos han acabat retardats en sofrir problemes durant la carrera. Amb tot, tant Nil Solans com José Antonio Suárez, tots dos amb Peugeot 208 T16 R5, han marcat temps interessants en alguns trams. L'andorrà Joan Carchat (Mitsubishi) ha hagut de renunciar per problemes de motor quan dominava Producció, en la Copa del Món de la qual era un dels favorits.

WRC3: Victòria per a Quentin Gilbert (Citroën)
El francès Quentin Gilbert (Citroën DS3 R3T) ha guanyat la categoria WRC3 en el RallyRACC, per la qual cosa la corona en aquesta disciplina li queda més a prop tot i que haurà d'esperar a l'última prova puntuable, el Gal·les Rally GB. Gilbert ja va aconseguir anteriorment el campionat FIA Júnior. Malgrat que durant la cursa va haver de cedir el liderat a Simone Tempestini a causa d'una penalització i una posterior punxada, aquest mateix problema el va experimentar l'italià, per la qual cosa Gilbert va recuperar el liderat per acabar guanyant davant del francès Terry Folb (Citroën) i de l'italià Fabio Andolfi (Peugeot).

Drive Dmack Fiesta Trophy: Marius Aasen (Ford), campió
Amb molta lluita i alternatives, el campionat monomarca Drive Dmack Fiesta Trophy se l'ha adjudicat el noruec Marius Aasen, després de guanyar també les dues curses que s'han disputat aquest cap de setmana. En l'etapa de terra, que donava punts com si fos una prova més, Aasen va acabar per davant del britànic Tom Cave i de l'australià Brendan Reeves, mentre que en les dues etapes d'asfalt, la classificació del qual era independent a la de terra i que sumades també han establert una classificació, ha estat dominada de nou per Aasen seguit de Reeves i Cave.

Èxit organitzatiu i de repercussió
El 51 RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA, Rally de España 2015, ha significat un nou èxit organitzatiu i de repercussió, tant en directe com a via mitjans de comunicació. Els trams urbans de Barcelona i de Salou han estat presenciats per un gran nombre d'afeccionats, que en el de Montjuïc s'estima va arribar a les 20.000 persones. La prova ha rebut un any més el reconeixement unànime d'equips, pilots i FIA. La prova ha celebrat la seva onzena edició basada a Salou, PortAventura i la Costa Daurada.

Després del RallyRACC, el Campionat del Món FIA de Ral·lis disputarà l'última competició puntuable a Gal·les entre els dies 12 i 15 de novembre.