El 51 RallyRACC, un exemple de respecte pel medi ambient

28/09/2015

Dani Sordo aconsella als afeccionats a través d'un vídeo, als quals el RACC sol.licita col.laboració

Després de marcar tendència a través del respecte escrupolós per preservar l'estat en el qual es deixen les pistes per on circula la cursa, especialment des que el RallyRACC és una prova de recorregut mixt terra-asfalt, el RACC vol que aquesta propera 51 edició de la ronda catalana del mundial de ral.lis exhibeixi també el més alt nivell possible de respecte mediambiental, incloent en això carreteres, pistes i propietats públiques o privades per les quals circularà la competició.

El RACC, juntament amb tots els estaments afectats, intensificarà una sèrie de mesures que tindran com a objectiu afavorir la lògica convivència entre la cursa i l'entorn natural pel qual es desenvolupa. Es fa una crida especial a tots els afeccionats que segueixin el ral·li en algun dels seus quatre dies, per aconseguir el nou enfocament que es vol adoptar sobre la manera de viure la cursa, especialment en els seus trams cronometrats. Els afeccionats tenen la clau per fer exitós el propòsit que l'organitzador s'ha marcat juntament amb els ajuntaments, consells comarcals i propietaris per on està dissenyat l'itinerari: Al final de ral·li, el territori ha de quedar en les mateixes condicions que estava a l'inici, les pistes i carreteres, però també les seves cunetes i entorns.

Són moltes les actuacions que es duen a terme quant a neteja de les zones per on passa el ral·li, però el RACC i els afeccionats han de llançar-se un repte comú: No deixar cap tipus d'escombraries a l'entorn natural ni a les propietats. L'organització distribuirà més de 10.000 bosses d'escombraries a les zones on es preveu la presència de públic, amb contenidors a les zones catalogades de públic que es buidaran o recolliran per efectius de l'organització després de l'últim pas dels cotxes per cada tram.

En un ral·li de velocitat, seguretat i protecció mediambiental van molt de la mà. La presència d'un públic molt nombrós implica un control de tots dos factors molt rigorós, però res d'això es pot aconseguir completament sense la col·laboració i implicació dels propis afeccionats.

La majoria de trams es tancaran al trànsit a les 00:00 hores de la nit anterior. Els afeccionats que accedeixin a l'interior dels trams abans del seu tancament només podran aparcar a les zones de públic, degudament senyalitzades, i quedarà prohibida l'acampada lliure tal com marca la legislació vigent. Personal de l'organització, juntament amb els Agents Rurals i Mossos d'Esquadra, regularan l'accés de vehicles als trams cronometrats.

Dani Sordo, pilot RACC oficial de l'equip Hyundai Motorsport, col·labora amb la campanya aconsellant als afeccionats a través d'un video. Ajudarà a donar a conèixer l'objectiu la campanya de comunicació en els propis canals del 51 RallyRACC, amb el suport de cartells en els trams que recordaran:

- No deixar coses per llençar fora dels contenidors establerts.
- Ficar les escombraries a les bosses habilitades a les zones previstes per l'organització.
- Si en el lloc triat no es troben ni bosses ni contenidors, cal emportar-se els residus.
- No encendre mai foc, ni llençar material pirotècnic, burilles o vidres.
- Tenir cura del medi ambient i de l'entorn rural. No envair les terres de cultiu.
- En abandonar boscos o camins, aquests han de quedar igual com s'han trobat en arribar.
- Realitzar un consum responsable d'aigua, paper i energia.
- Col·laborar, si es dóna el cas, en la protecció de l'hàbitat i fauna de l'entorn.

Per donar suport a aquesta campanya i també al compliment de la normativa de seguretat, un helicòpter recordarà aquests consells, per fer més fàcil el control, ja que a més una càmera emetrà contínuament imatges en directe a Direcció de Cursa. Quant a la caravana de seguretat, l'habitual flota de vehicles SEAT recorrerà prèviament els trams i donarà consells als afeccionats.

L'èxit en la seguretat l'augura també el de la protecció mediambiental
La simbologia i interpretació a nivell de seguretat a les zones de públic dels trams cronometrats adoptada el 2009 segueix plenament vigent pel seu èxit, obeint al canvi de filosofia que es va buscar i que va trobar la complicitat de l'espectador, que d'aquesta manera veu minimitzat l'impacte mediambiental i visual de les àrees de seguretat.

El gran èxit d'aquesta iniciativa per controlar la seguretat d'una manera simple, deixant que el comportament cívic del públic fos el principal protagonista, és el que anima al RACC a demanar ara que sigui també l'espectador, amb la seva voluntat de protecció mediambiental, el que ajudi a aconseguir l'objectiu proposat de cara l'edició de 2015.

Segons Aman Barfull, director de l'Àrea Esportiva del RACC i del RallyRACC, en una societat en la qual el reciclatge i el tractament de residus s'està veient com una qüestió primordial que concerneix a tots, demanar a seguidors i aficionats que ens ajudin en la tasca de cura i neteja de l'entorn natural per on passa el ral·li, és una cosa lògica. Tot això farà que el RallyRACC continuï amb la seva proverbial formulació de propostes que tenen com a principal objectiu la millora de l'especialitat, la reducció de costos i vetllar perquè els habitants de la zona segueixin rebent amb entusiasme una cursa del més alt nivell mundial.

Guia de l'espectador, disponible
Des d'avui mateix està disponible a www.rallyracc.com la Guia Virtual de l'Espectador, una completa descripció de totes les zones aconsellades per a l'espectador en totes les especials del ral·li, incloent el shakedown. Aquest document electrònic, disponible en castellà, català i anglès, ofereix fotografies i les habituals indicacions sobre descripció general, accés, serveis i valoració general de cada zona, amb un vídeo de cadascuna d'elles, que completa  així d'una manera clarificadora el que l'espectador es trobarà en el lloc que triï.