Italia-Sardenya: Guanya Ogier (VW) però Paddon (Hyundai) demostra que tot es possible

14/06/2015

Han guanyat de nou per quarta vegada aquesta temporada- Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC), que enfoquen d'una manera decidida el seu tercer títol mundial consecutiu, però sens dubte l'equip de la cursa ha estat Hayden Paddon-John Kennard (Hyundai i20 WRC), que han sorprès tothom liderant d'una manera ferma més de mig ral·li i només cedint el primer lloc per alguns problemes combinats amb l'atac sense faltes dels Campions del Món. Tercers han estat Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) després dels inconvenients de Mads Østberg -Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC), que van ocupar el podi una estona.

El Ral·li Itàlia Sardenya ja va començar d'una manera completament inusual, veient als txecs Martin Prokop-Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) líders després de la superespecial urbana de Cagliari. Cert que va haver-hi una estratègia de pneumàtics pel mig, però que un privat liderés una cursa del mundial, ni que fos en una curta especial, era ja un fet molt destacable. Però va ser el divendres quan les accions sorprenents van aconseguir cotes fa molt temps no vistes.

Hayden Paddon guanyava tres dels quatre trams de terra disputats al matí per aconseguir un avantatge que va saber defensar a la tarda dels atacs de Sébastien Ogier, que concloïa el dia a 8,8 segons per darrere, mentre que Jari-Matti Latvala ho feia en tercera posició a 25,8 segons. La posició de sortida retardada a les especials de Paddon li donava cert avantatge en trobar-se unes pistes més netes, però la veritat és que a la tarda Paddon va saber mantenir el ritme, i la sang freda, per comandar la competició després d'una autèntica etapa sencera del WRC, un gran mèrit. El divendres va ser també un dia d'alternatives destacables, ja que fins a quatre pilots van ser els que es van repartir els escratxos i altres dos van estar molt prop d'aconseguir-ho. Els tocs i incidents menors van estar a l'ordre del dia, entre ells els de Dani Sordo i Andreas Mikkelsen, que es retiraven però seguirien en l'etapa de l'endemà.

Dissabte d'alternatives
El dissabte el dia es presentava dur però Paddon aconseguia mantenir a ratlla a Ogier fins al tram 16 (dels 23 de la cursa), la qual cosa era una autèntica gesta. Problemes greus de canvi després d'un dur aterratge, un cop a una pedra i el subsegüent nerviosisme van deixar al neozelandès a la vora del ko, però pilot i copilot van aconseguir aguantar i van portar l'i20 al final de la jornada per ser reparat en l'assistència, perdent definitivament el liderat però salvaguardant la segona posició davant el seu company Neuville.

Østberg va guanyar dos trams amb el seu Citroën DS3 WRC, però va perdre gairebé un minut i mig a causa de dues punxades lentes, la qual cosa el portava a una dura lluita amb el Hyundai i20 WRC de Thierry Neuville, que al final del ral·li acabaria tercer. I els Fiesta? Ott Tänak havia aconseguit un escratx el divendres però es va retirar el dissabte i Elfyn Evans es va situar cinquè per davant del VW Polo R WRC de Jari-Matti Latvala, que també va guanyar tres trams encara que va perdre molt temps en canviar un pneumàtic i en donar-se un cop. El dia era negatiu per Mikkelsen, Sordo, Kubica, Prokop i Bertelli, tots fora de combat, el txec definitivament.

Diumenge de tràmit
El diumenge, com ja és norma, s'ha desenvolupat l'etapa més curta, dos trams d'11 km a doble passada en els quals començava marcant el ritme Paddon, que sense possibilitats lògiques d'atacar a Ogier volia acabar el ral·li tal com el va començar, demostrant la seva rapidesa i la seva maduresa. Les diferències entre els cotxes de dalt eren suficients perquè ningú plantegés guerra, la qual cosa va aprofitar el de Hyundai Motorsport N per seguir lluint-se. Ogier guanyava el segon tram i Latvala el tercer, quedant ja només el power stage per definir els punts extra que Ogier, Latvala i Mikkelsen monopolitzaven.

Després d'un ral·li emocionant i amb molts canvis en la classificació de WRC2, Yurii Protasov (Ford) i Paolo Andreucci (Peugeot) arribaven a l'últim tram separats per mig segon! L'ucraïnès aguantava i fins i tot augmentava la distància sobre l'italià, aconseguint una gran victòria. Triomf en WRC3 de Teemu Suninen (Citroën DS3 R3T).

Classificació final Ral·li Itàlia Sardenya 2015
1-Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC), 4h.25'54"3
2-Hayden Paddon-John Kennard (Hyundai i20 WRC), a 3'05"4
3-Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC), a 4'22"5
4-Elfyn Evans-Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC), a 5'34"8
5-Mads Østberg-Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC), a 7'50"1
6-Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC), a 8'06"7
7-Yurii Protasov-Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RRC, WRC2), a 14'57"7
8-Paolo Andreucci-Anna Andreussi (Peugeot 208 T16, WRC2), a 15'03"3
9-Jan Kopecky-Pavel Dresler (Skoda Fabia R5, WRC2), a 17'41"7
10-Khalid Al Qassimi-Chris Patterson (Citroën DS3 WRC), a 19'12"0