Ral·li de Portugal: Volkswagen aconsegueix un nou triplet

24/05/2015

En el Ral·li de Portugal, cinquena cita del WRC de 2015, Jari-Matti Latvala-Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) han aconseguit un dels seus triomfs de més prestigi, guanyant per davant dels seus companys i Campions del Món, Sébastien Ogier-Julien Ingrassia, i d'Andreas Mikkelsen-Ola Floene, que amb el tercer Polo han contribuït al fet que la marca alemanya aconseguís un nou triplet que parla per ell mateix.

Com en algunes curses anteriors, Andreas Mikkelsen (VW) es va convertir en el primer líder del Ral·li de Portugal després de guanyar la superespecial que el dijous inaugurava la prova, disputada en un molt ple circuit de ral·licross de Lousada. Aquesta prova mixta la dominaven completament els Polo R WRC, ja que darrere del noruec es classificaven els seus companys d'equip Sébastien Ogier i Jari-Matti Latvala. Kubica, Neuville i Meeke completaven el top 6.

La primera veritable etapa del ral·li tenia lloc el divendres, molt aprop de la frontera amb Galicia, sortint des de Matosinhos, prop de Porto, amb l'amenaça d'un important foc forestal que al final va obligar a la cancel·lació d'un dels dos passos per Ponte de Lima. Aquest dia es completava amb un feliç Jari-Matti Latvala en la meta, bona mostra que al finlandès li havien sortit bé les coses, en part beneficiat per la seva posició retardada en la sortida dels trams. Però la notícia inicial per a l'abundant penya espanyola era el gran escratx que obtenien Dani Sordo-Marc Martí amb el seu Hyundai oficial a Ponte de Lima-1 (la segona passada va ser la que es va anul·lar), la qual cosa els convertia en líders del ral·li, una cosa que feia molt temps no succeïa.

Encara que les coses tornarien al seu lloc i Sordo aniria retrocedint posicions, la veritat és que aquesta prestació posava en evidència que el de Santander i la seva màquina poden perfectament estar amunt. Després d'aquest inici, Latvala per dues vegades i una Ogier i Ostberg aconseguien la resta de escratxos, finalitzant el dia amb Latvala (VW) líder seguit a 11 segons per un novament consistent Meeke (Citroën) i a 16 per Mikkelsen (VW), amb Tänak (Ford) quart però a menys de 2 segons del noruec. Sordo (Hyundai) era cinquè a 22 segons del capdavanter i ni més ni menys que 4 segons per davant d'Ogier (VW), que se les va veure i va desitjar a causa que obria la cursa i escombrava literalment la pista.

El dissabte, amb Matosinhos com a base d'operacions, la competició va afrontar dos bucles idèntics, amb tres trams a la Serra do Marão, prop d'Amarante. El dia es va desenvolupar amb una lluita fèrria per les primeres places i un Latvala que s'aferrava al liderat contenint com va poder els atacs del seu company Ogier, que no va parar de remuntar posicions durant tot el dia encara que la seva posició a la ruta no era la més idònia, finalitzant la jornada en segona posició a menys de 10 segons del finlandès després d'imposar-se en els trams de la tarda. En la primera passada pels mateixos, els havien guanyat un Mikkelsen i dos Meeke.

La situació en l'ordre de sortida i la gestió dels pneumàtics es van confirmar com un factor clau en aquesta penúltima jornada. El domini de Latvala va ser gairebé in extremis, ja que a més de perdre una bona part de l'avantatge tenia alguna lleugera sortida que possiblement el portaven a un cert nerviosisme. Amb tot, és digne de ser destacat l'atac de Meeke i la prestació de Mikkelsen, que sense permetre'ls liderar res, demostraven que són els pilots més en forma per lluitar amb els autèntics líders del WRC. A Hyundai, Neuville bolcava i Paddon tenia problemes de canvi cap al final, per la qual cosa Dani Sordo va aconseguir ser el millor de la marca, però ja en sisena posició.

Diumenge frenètic
La lluita final pel triomf de Portugal s'ha dirimit en la jornada d'avui diumenge, amb dues passades a Fafe, l'últim el power stage, i una altra de solitària al llarg dels 32 km de Vieira do Minho. En el primer Fafe, Ogier li treia 1,7 segons a Latvala, per la qual cosa la distància entre tots dos es reduïa, però a Vieira do Minho, Latvala espremia el millor de si mateix i batia al francès per menys de 3 segons, la qual cosa li permetia afrontar l'últim tram amb una renda d'una mica més de 10 segons per a una especial d'11 km. Res de gros succeïa en el power stage, per la qual cosa el tram el guanyava com estava previst Ogier, però Latvala entrava a continuació a 2,2 segons.

Victoria de Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel (Ford Fiesta RRC) en WRC2 i de Quentin Gilbert-Renaud Jamoul (Citroën DS3 R3T) en WRC3. Independentment del valuós 6è lloc de Dani Sordo-Marc Martí (Hyunda i20 WRC), problemes per a un dels equips catalans, Joan Carchat-Claudi Ribeiro (Mitsubishi Lancer Evo X/motor). Per contra, Nil Solans-Miquel Ibáñez (Ford Fiesta R2) han finalitzat en un valuós tercer lloc en la Dmack Fiesta Trophy. La propera prova de l'11 al 14 de juny a Sardenya.