Ral·li Argentina: Arriba el dia de glòria per Kris Meeke i Citroën

26/04/2015

Aprofitant perfectament els problemes dels seus rivals, però per sobre de tot no caient en ells, Kris Meeke i Paul Nagle han aconseguit a Argentina el que és el seu primer triomf en una prova del Campionat del Món, alhora que Citroën Total torna a assaborir amb aquest triomf les mels de la victòria des dels temps de Loeb. A més, en segon lloc han acabat Mads Ostberg i Jonas Andersson, en el que ha estat un eufòric doblet de l'equip francès. Completen el podi Elfyn Evans i Daniel Barrit, amb el Ford Fiesta RS, una vegada retirat l'últim dia el VW Polo de Latvala-Anttila.

La primera jornada finalitzava amb un Kris Meeke (Citroën) sòlidament instal·lat en la primera posició en un dia marcat per les retirades d'alguns dels favorits. Meeke acabava amb 1 minut llarg sobre el seu company Mads Ostberg i 15 segons més sobre el primer Volkswagen, el de Jari-Matti Latvala, que encara sent el principal rival del britànic va tenir problemes en el canvi que el relegaven a la tercera plaça. Tot i així, és digne de destacar que Meeke va tenir una punxada i que va guanyar tres de les sis especials que fins a aquest dia s'havien disputat, guanyant-ne altres dues Ogier i una Latvala i Dani Sordo, que amb tot acabava quart el primer dia de ral·li després d'haver estat segon provisional i perdre aquesta posició en trencar la direcció assistida.

Entre els desafortunats del primer dia, Ogier, amb problemes d'alimentació en el seu Polo R, i Neuville, que cedia uns 4 minuts en copejar una pedra. També Mikkelsen va tenir problemes, va punxar després de fer una virolla i trencar la suspensió davantera. Tänak abandonava quan era quart en impactar contra una roca en un gual d'aigua i trencar la suspensió davantera. Un cúmul de problemes que confirmaven a aquest ral·li argentí com un dels més difícils de la temporada.

El segon dia, al nord de Villa Carlos Paz, Kris Meeke sofria una inquietant virolla en el primer tram però la veritat és que el norirlandés, encara que sense aconseguir cap millor temps absolut, va defensar amb encert la seva posició de líder. Els quatre escratxos possibles del dia se'ls van emportar Ogier i Mikkelsen, que encara que en forma de tres consecutius, el deixaven encara lluny del top ten.

El més transcendent de la jornada és que els dos Citroën van acabar 1-2, ja que segon era Mads Ostberg tot i trobant-se malament. Feia molt temps que aquesta situació no es veia, tot a l'espera d'una etapa final que tenia que permetre una nova jornada de glòria per a l'equip francès. Latvala va lluitar al principi de la jornada amb Dani Sordo, però el pilot espanyol es veia obligat a abandonar en l'última especial després d'entrar-li aigua en el motor del seu Hyundai en un gual d'aigua, la qual cosa alguns cotxes també van patir; a més, el finlandès Latvala va tenir la seva porció d'emoció al matí en tocar un talús. Després d'aquests pilots, Elfyn Evans (Ford) i Thierry Neuville (Hyundai), aquest recuperant el temps perdut el dia previ per una punxada.

L'últim dia només el conformaven dues passades a un tram, que en la seva segona volta era el power stage. Mikkelsen aconseguia el primer escratx, per davant de Sordo i d'Ogier amb un gran infortuni per VW, que perdia a Latvala víctima de problemes de motor. En la cronometrada final xoc amb retirada per Neuville i millor temps per Ogier, que d'aquesta manera finalitzaba el ral·li amb 3 punts. Segon en aquest tram ha estat Sordo, al final 5è del ral·li, i tercer Ostberg.

Triomf en WRC2 per Abdulaziz Al-Kuwari (Ford Fiesta RRC). La propera prova a Portugal, entre els dies 21 al 24 de maig. En aquesta prova estava anunciada la participació de Xevi Pons amb un Ford Fiesta R5 de l'ACSM Rallye Team, inscripció que no podrà concretar-se ja que Pons ha sofert un accident a Bolívia a resultes del qual s'ha trencat una vèrtebra, de la qual ha estat operat. Aquesta lesió, afortunadament sense més afectació, l'obligarà a un llarg període de repòs i rehabilitació.

Classificació final Xion Ral·li Argentina 2015 
1-Kris Meeke-Paul Nagle (Citroën DS3 WRC), 3h41'44"9
2-Mads Ostberg-Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC), a 18"1
3-Elfyn Evans-Daniel Barrit (Ford Fiesta RS WRC), a 3'27"4
4-Martin Prokop-Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC), a 6'26"1
5-Dani Sordo-Marc Martí (Hyundai i20 WRC), a 10'46"7
6-Khalid Al Qassimi-Chris Patterson (Citroën DS3 WRC), a 11'19"9
7-Abdulaziz Al-Kuwari-Marshall Clarke (Ford Fiesta RRC, WRC2), a 16'02"6
8-Diego Domínguez-Edgardo Galindo (Ford Fiesta R5, WRC2), a 18'48"2
9-Gustavo Saba-Diego Cagnotti (Skoda Fabia S2000), a 21'20"6
10-Federico Villagra-Diego Curletto (Ford Fiesta RC2), a 25'19"6