RallyRACC, respecte exemplar pel medi ambient

(15/10/2013)

RallyRACC & Medio ambiente 

Encara que pugui semblar que a simple vista un ral·li podria suposar una intrusió en el medi natural, res queda més lluny de la realitat. El RACC, juntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha pres de nou una sèrie de mesures amb l'objectiu d'afavorir la plena i lògica convivència entre la cursa i l'entorn natural al costat del qual es desenvolupa.

La seguretat i la protecció mediambiental van molt de la mà. La presència d'un públic molt nombrós implica uns controls de tots dos factors molt rigorosos, a més de la imprescindible col·laboració dels propis aficionats. Els trams es tanquen al tràfic a les 00:00 hores de la nit anterior. Sempre que és possible, l'organització habilita zones de públic i aquestes estan degudament senyalitzades, són accessibles a peu i tenen aparcament a les rodalies. Fora d'aquestes zones, l'accés és molt difícil i no aconsellat.

Tenir abundant públic en pocs metres i durant moltes hores equival a generar residus que de cap manera poden quedar-se en el bosc. En gairebé totes les zones de públic, els aficionats disposen de contenidors per a les escombraries. Igualment i gràcies a la col·laboració de l'empresa Sanfeplast, S. A., es reparteixen unes 10.000 bosses per recollir les deixalles a les zones sense contenidors.

La conscienciació del públic és vital. Per això hi ha una línia de cartells i pamflets que recomanen:

• No encendre mai foc, ni tirar burilles o vidres.
• Tenir cura del medi ambient i de l'entorn rural. No envair les terres de cultiu.
• No deixar deixalles fora dels contenidors ni de les bosses habilitades a l’efecte a les zones previstes per l'organització.
• Realitzar un consum responsable d'aigua, paper i energia.

L'organització també du a terme iniciatives per protegir l'hàbitat i la fauna de l'entorn. Les dates en les quals es desenvolupa el RallyRACC obliguen a canviar els hàbits quant al tràfic aeri durant la prova. A l'octubre, la nidificació de dues espècies d'àguiles a la zona (àguila perdiguera i àguila real) és la causa per la qual el RACC ha ideat uns corredors aeris per als helicòpters que posseeixin autorització de vol, sent sotmesos a més a un estricte control a través de GPS i fotografia aèria.

Tornar