48 RallyRACC, la cita que tanca el mundial 2012: Terra, asfalt i... tram urbà a Salou

(19/07/2012)

Dani Sordo (Mini). RallyRACC 2011 

Amb la inclusió en el seu format de dues grans ciutats turístiques mediterrànies com són Salou (tram de proves i última especial del primer dia en el seu passeig marítim) i Barcelona (cerimònia oficial de sortida), el RallyRACC uneix al caràcter mixt asfalt-terra de les seves especials, una altra peculiaritat que l’apropa a allò urbà, la qual cosa vol dir al públic massiu i no només als afeccionats.

La 48 edició de la prova que tancarà el mundial de ral.lis de 2012 constarà de tres jornades d’estricta competició (9 a 11 de novembre) que sumaran un total de 1.475,43 kms dels quals 405,40 seran de velocitat, amb sis trams diaris –un total de 18– i una primera jornada mixta que es tancarà amb el tram urbà de Salou.

El dia anterior (dijous 8) se celebrarà a la coneguda zona Emprius de Salou el tram de proves, amb 2,940 km mixtos (970 metres de terra i 1.970 metres d’asfalt), àmplies zones d’aparcament i una excel·lent visió per al públic. Com és ben sabut, el shakedown s’ha convertit aquest any en una prova de Qualificació on els pilots, per l’ordre dels temps que marquin, poden triar posteriorment la seva posició de sortida al ral·li en si.

L’elecció de l’ordre de sortida per part dels pilots prioritaris, la roda de premsa FIA, la sessió d’autògrafs i la cerimònia oficial de sortida deixaran Salou per celebrar-se a Barcelona, tornant a continuació el ral·li a PortAventura, epicentre, al costat de Salou, del RallyRACC.

En ser la gran final del Campionat del Món FIA de Ral.lis de 2012, la prova tancarà tots els campionats en lliça: Pilots, Copilots, Constructors/Equips, SWRC (Súper 2000), PWRC (Producció), WRC Academy i Rally Class, un conglomerat de puntuabilitats que no es dóna en cap altra cursa del calendari.

Dia 1: Terra, asfalt i una especial a Salou
El primer dels tres dies de cursa el compondran 150,22 km de velocitat dels 547,65 d’itinerari total. La prova començarà amb un nou tram de terra, Gandesa (7 km), pràcticament tot en baixada i amb un pis excel·lent que conduirà als participants fins a la població de Bot, a deu quilòmetres de la població dels quals comença el ràpid i revirat Pesells (26,59 km), la mateixa fantàstica especial sobre terra limítrofa amb la província de Terol que ja va obrir la passada edició, però amb l’afegit de 850 metres en la seva conclusió, de molt bona visibilitat per al públic.

El tercer tram serà el que sens dubte acapararà encara més si cap l’atenció de tots. Es tracta de Terra Alta (44,02 km), amb quatre canvis de pis, la magnífica especial mixta que ja s’ha celebrat els dos últims anys encara que ara és més llarga en comptar amb 8,37 km sobre terra previs al conegut inici, al que els participants accediran després d’un bucle per les excel·lents pistes també de terra dels parcs eòlics propers a Vilalba dels Arcs.

Tant Pesells com Terra Alta es correran dues vegades, tancant el dia una altra de les grans novetats d’aquesta edició, el tram urbà de Salou (2 km, mixt), que estarà dissenyat en el Passeig de Jaume I i algunes zones adjacents, paral·lel a la platja, una especial amb el Mediterrani de fons que oferirà espectacularitat i imatges que sens dubte donaran la volta al món.

Dia 2: Només asfalt
Com correspon a un ral·li que vol seguir mantenint la seva personalitat d’asfalt, en el segon dia aquesta superfície acapararà les tres especials diferents a doble passada de que consta, totes disputades ja el 2011: el virat La Mussara (20,48 km); el llarg i complet El Priorat (45,97 km), considerat pels pilots el millor tram d’asfalt del mundial; i el port de muntanya que és Riba-roja d’Ebre (14,20 km). El dia constarà de 161,30 km de velocitat dels 562,95 de recorregut total.

Dia 3: El més curt
Les novetats del tercer dia, com l’anterior íntegrament sobre asfalt, són el retorn de dues especials que es van disputar per última vegada el 2010, Riudecanyes (16,32 km), que en realitat es tracta d’una versió allargada del Coll de la Teixeta, i Serra d’Almos (4,11 km), que serà el power stage que donarà punts als tres primers. Aquestes especials es correran dues vegades igual que Santa Marina (26,51 km), d’idèntic desenvolupament que el 2011. Després de 93,88 km de velocitat dels 364,83 d’aquesta tercera jornada, el 48 RallyRACC finalitzarà en el podi de Salou a partir de les 15:02 hores.

El RallyRACC 2012, més econòmic per als participants
Per animar la participació d’equips i pilots, el RACC ha fet un esforç per rebaixar els drets d’inscripció per als pilots privats estrangers que no pertanyin a cap llista de prioritat, proposant-se un total de 2.000€ +IVA que es mantindrà fins al mateix dia del tancament d’inscripcions, dilluns 8 d’octubre, acceptant la publicitat facultativa de l’Organització.

El preu indicat anteriorment és independent del tipus de vehicle o categoria on els pilots s’inscriguin, excepte si es tracta d’un WRC. En aquest cas, com també en el dels equips representants de marques o pilots de Prioritat 2, el preu és de 5.000€ +IVA. Els equips oficials participants en el Campionat del Món FIA, així com els dels campionats suport, SWRC i PWRC, tenen uns drets especials d’acord amb les regulacions esportives del FIA WRC 2012.

Com en anteriors edicions, el RACC vol apropar el RallyRACC als pilots locals que participin amb llicència espanyola, establint uns drets fins i tot més baixos que els dels pilots forans, que per aquesta 48 edició es xifren en 1.500€ +IVA. També existeix la possibilitat de reconèixer la prova sense estar inscrit en la mateixa, modalitat per la qual s’ha d’abonar 1.000€ +IVA i que és molt útil per a pilots que en un futur pensin participar en el RallyRACC.

PortAventura i Salou, dos epicentres insuperables
Les instal·lacions annexes al parc temàtic d’oci PortAventura seran un any més el millor centre neuràlgic possible pel 48 RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA, amb claredat una de les millors ubicacions de tot el Campionat del Món. En el gran aparcament central tindrà cabuda el Parc d’Assistència i la zona comercial; en el PortAventura Convention Centre es donarà allotjament per tercera vegada a la direcció de cursa i tot el seu ampli dispositiu de control (headquarters), així com la sala de premsa i altres serveis; i en una de les instal·lacions hoteleres del complex, l’Hotel Caribe Resort, s’allotjarà l’organització i bona part dels participants.

Salou, a més d’acollir l’especial de qualificació i també una de les cronometrades de la pròpia cursa, albergarà així mateix l’arribada final del ral·li. El Passeig de Jaume I donarà vida al village de la prova, convertint-lo durant els quatre dies en una interessant avinguda comercial i d’oci amb el món de l’automòbil com a protagonista.

RallyRACC en directe
A més de la divulgació que fan in situ centenars de mitjans de comunicació pel seu interès esportiu, milers d’afeccionats que no podran desplaçar-se a la Costa Daurada seguiran on line el desenvolupament de la cita mundialista, molts d’ells a través del seu web oficial, www.rallyracc.com, que registra durant els dies previs i en els propis de celebració del ral·li milers de visites. Aquest web ofereix durant tot l’any informació relacionada amb el WRC i en l’actualitat el grup de seguidors habituals és molt important.

També funciona durant tota la temporada el canal oficial d’informació de la prova espanyola del mundial de ral.lis a twitter. @rallyRACC ofereix totes les notícies que es generen en cada cita del WRC i durant novembre farà un seguiment exhaustiu de l’última hora prèvia i de totes les jornades de ral·li. Com en el 2011, els seguidors podran participar en el hashtag oficial de la competició, #rallyRACC, en el qual hi haurà premis i concursos pels qui desitgin fer-se seguidors del canal.

Patrocinadors 2012
El RallyRACC 2012, organitzat pel RACC, compta amb la millor infraestructura tècnica i humana i la col·laboració d’empreses i estaments que fan viable el seu finançament. La prova té un gran suport institucional i del propi territori, destacant la col·laboració de la Diputació de Tarragona, Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona-Costa Daurada, Salou, PortAventura i Càmera Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tarragona, així com el suport de l’Agència Catalana de Turisme a través de la seva marca Catalunya, movistar, Europcar i SEAT (cotxe Oficial). Òbviament, Barcelona n’és una part destacada d’aquest conglomerat d’ajudes.

Tornar