RallyRACC 2010: Innovador en el que és organitzatiu; emocionant en el que és esportiu

(14/10/2010)

Presentació RallyRACC 2010. Madrid 

El RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA, Rally de Espanya 2010, inicia en aquesta 46a edició una nova era, plena de novetats, que la faran la més incerta esportivament parlant de la història. La dotzena prova del Campionat del Món FIA de Ral.lis de 2010, que se celebrarà entre els dies 21 i 24 d'octubre, serà la primera que tindrà trams mixtos asfalt-terra en el seu itinerari (1er dia), culminant amb una especial de 42 kms (3er dia) que obligarà els pilots a no baixar la guàrdia en cap moment.

Els principals punts que resumeixen l’edició 2010 del Rally de España, són les següents:

• Una primera jornada amb terreny mixt i extraordinària dificultat
• Recorregut concentrat i selectiu per al segon dia
• Colofó final el tercer dia amb dues passades a un tram de 42 kms
• Shakedown mixt i urbà amb àmplies zones de públic
• Primera cursa 2010 amb Sébastien Loeb i Citroën Campions del Món
• Espanya és la gran oportunitat llargament esperada per Dani Sordo
• El títol mundial en J-WRC es decidirà a Catalunya
• 19 equips espanyols, en lliça en totes les categories
• Una especial del segon dia transmesa en directe per TV3

El d'Espanya serà el primer ral·li en què el binomi Sébastien Loeb-Citroën estrenaran els seus flamants títols mundials de 2010, cosa que sens dubte és una excel·lent oportunitat, llargament esperada, perquè Dani Sordo pugui córrer en asfalt – terreny en què és un dels dos millors del món –, sense haver d'atendre a cap consigna d'equip. A més, el RallyRACC torna a ser l'última prova puntuable per al Júnior Júnior-WRC (el mundial reservat a menors de 28 anys), de manera que de Catalunya sortirà un any més el nou Campió del Món d'aquesta disciplina.

La prova també és valedora per al campionat monomarca Fiesta SportTrophy International, sent la seva penúltima cita del calendari, mentre que els equips espanyols inscrits són un total de 19 repartits per totes les categories.

En el seu sisè any consecutiu disputant-se íntegrament en la zona tarragonina de la Costa Daurada, amb epicentre a la ciutat de Salou i en el parc temàtic PortAventura, la prova compta amb una aurèola de prestigi i innovació conseqüència directa d'una organització cuidada i eficaç, aspectes unànimement reconeguts pel col·lectiu del WRC i pels aficionats. Aquest any, a més, el Shakedown o tram de proves previ s'ha dissenyat en ple centre de Salou, a menys de 3 kms del parc d'assistència, sent a més mixt i amb moltes facilitats per ser seguit pels espectadors.

El RallyRACC 2010 arriba amb moltes novetats en el seu itinerari, en la seva totalitat marcada a la demarcació de Tarragona llevat d'una de les especials, Les Garrigues, que pertany a Lleida. La prova conjuga l'aportació d'elements nous en el seu itinerari que fan augmentar la selectivitat i l'expectació, però mantenint la seguretat i la comoditat que tant aprecien els participants i espectadors en l'actual ubicació tarragonina.

Al nou Shakedown, urbà i mixt, s'uneix una primera jornada també mixta amb 6 especials (tres de diferents dues vegades) i 125,96 kms cronometrats. Durant els dos dies restants, el RallyRACC demostra la seva voluntat de seguir sent una prova sobre asfalt. El segon dia, tres trams seran recorreguts dues vegades, amb un total de 126,62 kms contra el crono, mentre que el tercer dia les especials seran dos a doble passada, amb uns 92,30 quilòmetres cronometrats. El segon dia tindrà lloc l'emissió en directe, a través de TV3, de l'especial Riudecanyes-2 (16h.34’).

Tres d'aquests cinc trams de les etapes d'asfalt pur són idèntics a la passada edició. Es dóna la circumstància que diumenge es correrà l'especial més llarga (42 kms) i també la més curta (4,1 kms), una particularitat que farà que el ral·li no es decideixi fins a l'últim moment. En total, la cursa tindrà 16 trams cronometrats (344,88 kms. de velocitat) per a un recorregut total de 1.301,70 quilòmetres.
Una altra de les peculiaritats de disputar-se una jornada mixta, és que els cotxes hauran de sortir a la mateixa en configuració de terra (per a tota la jornada), per la qual cosa al final del dia, en el parc d'assistència de PortAventura, hauran d'adaptar els vehicles a les especificacions habituals d'asfalt, per a la qual cosa se'ls concedirà un temps de treball suplementari que arribarà fins als 75 minuts en comptes dels 45 habituals.

Col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat
Per tal d'assegurar una màxima protecció de l'entorn natural, aquest any l'organització, que sempre ha mostrat una especial sensibilitat per defensar els espais naturals pels quals discorre la prova, té un acord de col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya que inclou la construcció de tallafocs, neteja de les vores en algunes pistes forestals utilitzades com a tram i altres actuacions beneficioses per a la natura. D'aquesta manera, després del ral·li moltes zones estaran millor que abans del pas de la competició.

El RallyRACC serà especialment escrupolós amb el respecte al medi ambient, per al què resulta imprescindible la cooperació dels espectadors. En cada zona de públic, els aficionats disposaran de grans contenidors per dipositar les escombraries. Igualment, gràcies a la col·laboració amb l'empresa de transformació de plàstics Sanfeplast, es repartiran entre els aficionats 10.000 bosses d'escombraries de gran mida per dipositar les deixalles en les zones sense contenidors, amb el prec de dipositar-les al costat de les cunetes per facilitar posteriorment la seva recollida per una brigada de col·laboradors i voluntaris.

Col·laboracions imprescindibles
Un any més, el RallyRACC compta amb la inestimable col·laboració per a l'organització del RallyRACC de la Diputació de Tarragona, la Cambra de Comerç de Tarragona, l'Ajuntament de Salou, el Patronat de Turisme de la Costa Daurada i PortAventura.

D'igual manera, el RACC vol agrair el suport dels ajuntaments del territori per on circulen les tres jornades del RallyRACC, els patrocinadors i empreses col·laboradores, així com l'ajuda imprescindible d'uns Cossos sense els quals no seria possible l'organització del ral·li:

Mossos d’Esquadra
Agents Rurals
Creu Roja Espanyola
Bombers
Escuderies col·laboradores
Voluntaris

Tornar