26/09/2009
BP Ford Abu Dhabi surtirà sense pressió, però amb l'objectiu de sumar


BP Ford Abu Dhabi World Rally Team 

L'equip BP Ford Abu Dhabi afronta el 45 RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA, Rally de España, penúltima cita del mundial i la segona de la temporada sobre asfalt, sota un doble prisma. Per una part el certamen de pilots està clarament encarrilat a favor de Mikko Hirvonen, mentre el de marques queda una mica més lluny, malgrat les cinc victòries consecutives que ha aconseguit Ford en les últimes cinc proves disputades, cosa que constitueix la millor sèrie des que la marca està en el WRC, ja que mai abans s'havien arribat a aconseguir tants triomfs seguits.

Un d'ells era per a Jari-Matti Latvala mentre que els altres quatre li corresponien a Mikko Hirvonen, que iniciava així la seva remuntada després de passar l'equador del campionat, cosa que el converteix en el principal candidat al títol de pilots, amb la circumstància de que fins i tot podria arribar a proclamar-se campió abans del Ral·li de Gran Bretanya, última cita de la temporada. Si el seu rival Sébastien Loeb abandonés, Hirvonen en tindria prou amb acabar entre els tres primers.

No obstant això, a Ford són conscients del poder de Citroën sobre asfalt, per bé que la distància entre tots dos és cada vegada menor i tant Mikko Hirvonen com Jari-Matti Latvala, han millorat molt en aquesta superfície. Precisament Latvala podria jugar un paper fonamental en l'esdevenir del certamen, ja que a més d'ajudar Ford en el seu intent per assolir el mundial de constructors, li queda la dura tasca de colar-se per davant de Citroën, cosa gens senzilla ja que tant Loeb com Sordo estan considerats els millors pilots sobre asfalt i uns autèntics especialistes en aquest terreny. Ford potser tingui menys recursos a què acudir per bloquejar punts, ja que cap dels què competeixen amb Stobart VK M-Sport o Munchi’s Ford són especialistes en asfalt. La formació britànica hi serà amb els habituals Matthew Wilson i Henning Solberg, mentre en l'equip argentí s'uneix a Federico Villagra el britànic Paul Bird. Amb un altre Focus RS WRC també participarà Khalid Al Qassimi.

Per preparar la prova d'asfalt, Ford duia a terme sis jornades de test completant un total de 1.450 km durant aquesta setmana, rebent a més l'ajuda de Markko Martin, l'últim pilot en aconseguir una victòria al RallyRACC amb Ford, el 2004, marca amb què també han aconseguit vèncer, des que la prova catalana és puntuable per al mundial, François Delecour el 1993 amb Escort RS Cosworth i Colin McRae el 2000 amb Focus WRC.

Aquesta serà la setena participació de Mikko Hirvonen al RallyRACC. “Tots sabem que Loeb és molt ràpid en asfalt, però crec que tinc el suficient avantatge perquè una segona posició sigui vàlida. No serà fàcil aconseguir aquests vuit punts, així que afrontaré un gran desafiament en aquesta prova per aconseguir-ho. Hem preparat bé el ral·li i Rob Wilson m'ha donat alguns consells sobre la conducció en asfalt. Crec que l'experiència d'anys anteriors s'ha de notar i penso que no em sento pressionat. Tinc l'oportunitat de guanyar el títol i sé el que he de fer, almenys així m’ho he demostrat en els últims cinc ral.lis”.

En el cas de Jari-Matti Latvala, és la sisena vegada que acudirà al RallyRACC: “Vaig estar a Finlàndia intentant millorar la meva conducció sobre asfalt en un circuit, ja que al Catalunya cada vegada tenim menys oportunitats per tallar les cunetes, cosa que ha convertit els trams en una cosa comparable a un circuit, per la qual cosa penso que he fet la preparació ideal. Aquest serà el ral·li més complicat per a l'equip en molt temps, per això vull millorar la meva sisena posició de 2008, encara que el meu objectiu principal és ajudar a Mikko, que està lluitant pel títol de pilots”.

Khalid Al Qassimi opina que “l'asfalt representarà un nou desafiament per a mi, per la qual cosa hauré de sortir molt concentrat en trobar-me en una superfície totalment diferent de la dels últims ral.lis. Són trams ràpids, però el meu objectiu se centra en acabar en els punts”.

Matthew Wilson, que també ha passat per l'experiència de Rob Wilson, comenta que “serà interessant competir en asfalt després de tant temps fent-ho sobre terra. En ser el recorregut idèntic a l'any passat, ens permetrà veure quant hem evolucionat i comprovar fins a on serem capaços d'aprofitar els reconeixements gràcies a les notes de l'any passat”.

Henning Solberg diu que “per a mi és un gran repte l'asfalt, on sols anar de menys a més. No competim en asfalt des d'Irlanda, la primera cita de l'any. De totes maneres considero positiu que el ral·li sigui igual al de l'última edició, ja que això ajudarà a elaborar unes notes més precises durant els reconeixements”.

En el què serà el seu últim ral·li de l'any, Federico Villagra afirma que “estem davant una temporada molt positiva i seria bo acabar amb un bon resultat. Mai no he aconseguit acabar entre els deu primers a Catalunya, així que serà un gran desafiament per a mi, al que s'uneix el coneixement de les especials, ja que són les mateixes de l'any passat”. Al costat de l'argentí, estarà també en l'equip Munchi’s el britànic Paul Bird, que comenta “la il·lusió amb què afronto el ral·li, ja que tinc un gran cotxe com és el Focus RS WRC i un gran equip, en el cas d’M-Sport. Em sento confiat i còmode sobre asfalt, així que el meu objectiu és ambiciós”.

Finalment indicar que Ford es troba a una victòria d'empatar el rècord absolut que ostenta Lancia en el mundial amb un nombre de 74. Fins al moment, Ford ha guanyat 73 ral.lis del WRC, per la qual cosa en el RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA podria igualar aquesta històrica marca. A Catalunya també debutarà el nou model Fiesta R2, en la què serà la penúltima cita del Fiesta SportTrophy International.


Volver