16/05/2007
Positiu impacte econòmic del RallyRACC a Tarragona


RallyRACC Catalunya COSTA DAURADA  

El 2006, 182.443 persones van seguir en directe la celebració del RallyRACC Catalunya-COSTA DAURADA (en aquella ocasió celebrada el març). D'aquestes, la meitat van pernoctar com a mínim un nit a la zona, una dada que no passa desapercebuda per al sector de l'hostaleria i la restauració de la Costa Daurada, col·lectiu que determina en la seva totalitat que el ral·li té un impacte econòmic positiu per a la seva activitat. La celebració d'aquesta prova en la seva última edició va deixar un import global net que va superar els 37 milions d'euros, muntant que resulta al comptabilitzar la despesa directa efectuada pel públic assistent, però també pels equips i els professionals desplaçats per participar i informar de la prova.

Per determinar l'impacte directe i indirecte del RallyRACC en l'economia de la demarcació de Tarragona que, per tercer any consecutiu, acull el ral·li en la seva totalitat, a través d'una consultora el RACC va captar in situ les opinions d'espectadors (832), constructors (26) i mitjans de comunicació (22), i va contactar amb 50 propietaris d'allotjaments a Tarragona, 60 detallistes així com 126 responsables de restaurants i cafeteries (mostres que suposaven el 32% del total dels empresaris locals de cada sector). Com a conclusió de l'estimació del públic assistent, les dades recollides permetien les següents afirmacions: Prop del 83% del públic que segueix la prova, a més d'assistir als trams, es desplaça tant al Parc d'Assistència com a Salou, en detriment d'un 17% que no va a les especials. El perfil d'aquest públic respon especialment al d'un home d'entre 18 i 35 anys, amb estudis secundaris i que treballa per compte d'altres. A l'esdeveniment acudeixen majoritàriament persones residents a Catalunya, però també valencians, bascos i càntabres. El que mou a tots ells és la passió pel motor i, encara que per norma el 33,2 % dedica un dia sencer al seguiment de la cursa, en torn del 98% es queda més d'una jornada a la zona (un 33,6% fins a un mínim de tres dies).

Fidelització dels espectadors

Respecte a les dues últimes edicions, cal destacar l'increment de persones que assistien a l'esdeveniment per primera vegada, moguts per la importància de tenir a prop una prova del Campionat del Món i per l'efecte "boca-orella" influïts pels comentaris positius de coneguts. Aquesta circumstància consolida el desenvolupament de la prova i li dóna projecció de futur, en especial perquè el nombre d'espectadors que després d'una primera vegada repeteixen creix edició rera edició (del total de persones comptabilitzades, un 27,7% va manifestar que aquella era la seva primera presència a la prova i, paradoxalment, un idèntic percentatge assegurava superar ja la xifra de 5 edicions viscudes en directe). El 82,2% del total d'assistents valorava de manera molt positiva la ubicació de la prova, dels quals un 50,4% asseguraven que l'element més influent era l'espectacularitat dels trams.

Allotjament i manutenció, principal font d'ingressos

Davant el tercer pas del ral·li en exclusiva per la Costa Daurada, els empresaris de la zona han incrementat el seu nivell de satisfacció en aportar negoci directe als seus locals. Els més partidaris de la celebració de l'esdeveniment a la seva zona correspon al sector hoteler, del qual un 82% d'empresaris la valora de manera molt positiva. El 50% dels responsables d'allotjaments enquestats van manifestar haver tingut una ocupació entre el 75% i el 100% durant el transcurs de la prova. Per a aquest sector i el de la restauració, el públic i els equips de competició són els que més diners deixen en els seus respectius negocis. Per partides, manutenció i allotjament s'emporten la palma, encara que els euros destinats a oci i a combustible també sumen un bon muntant. La difusió d'un esdeveniment de caràcter mundialista atreu molta premsa nacional i internacional. El 2006 el ral·li va protagonitzar un total de 147 informacions a la televisió, o el que és el mateix, 14 hores d'emissió generant un total de més de 56 milions d'impactes, dels quals el teixit empresarial tarragoní també es va beneficiar indirectament.

Gairebé la meitat d'espectadors usen movistar

A més de ser, des de fa deu edicions, el patrocinador oficial de la 43 edició del RallyRACC, la investigació en la qual es basa aquest informe determina que entre el públic assistent a l'esdeveniment la companyia amb més nombre de clients és movistar (48,5%), seguit per Vodafone i Amena. Els serveis d'alerta sms i mms o disposar d'informació en temps real són els aspectes més valorats.


Volver