16/09/2007
Colin McRae mor en accident d'helicòpter


Colin McRae (5-8-1968/15-9-2007) 

L'exCampió del Món de Ral·lis i un dels pilots més carismàtics que ha tingut el WRC, Colin McRae, va morir ahir en un accident d'helicòpter en el que també van morir-hi tres persones més, entre elles el seu fill Johnny, de cinc anys. El món dels ral·lis està en estat de shock ja que amb en Colin desapareix una gran figura de l'esport i un pilot apreciat per la seva generositat i eficàcia al volant. Encara que ja no estava en actiu en el WRC, Colin seguia competint en proves tot terreny i recentment havia presentat el McRae R4, un cotxe polivalent construït sota la seva direcció (veure la noticia a www.rallyracc.com del 9 de juliol). Colin McRae va guanyar dues vegades el RallyRACC Catalunya, el 1996 amb Subaru i el 2000 amb Ford.

A falta de confirmació oficial per part de la policia, algú proper a l'ex pilot de ral·lis va confirmar anit que era el propi Colin qui conduïa l'helicòpter accidentat i que en aquest moment no anava sol, sinó acompanyat pel seu fill Johnny Gavin, de 5 anys, i per dues persones més, l'amic de 6 anys, Ben Porcelli, i un amic de la familia, Graeme Duncan, de 37. Els quatre ocupants de l'aparell van morir. Sembla ser que la policia no va poder donar en un primer moment dades fidedignes sobre les víctimes mortals degut a l'estat en que van quedar les restes. L'accident va tenir lloc sobre les 16 hores del dissabte, 15 de setembre de 2007.

Les dades que es tenen sobre l'accident son encara confusos ja que segons testimonis l'aparell es va desplomar en ple vol en una zona boscosa de Lanarkshire, prop de la residència del pilot, després va explotar i es va encendre. Es creu que Colin i Johnny McRae, junt amb els seus dos acompanyants, estaven viatjant a la població veïna de Quarter en el moment de l'accident. A casa s'hi havien quedat la seva esposa Alison i la seva filla gran, Hollie, de 9 anys. Colin era el propietari de l'aeronau i estava en possessió del permís per a pilotar helicòpters.

Colin McRae, de 39 anys complerts el passat 5 d'agost, era fill de l'exCampió britànic de ral·lis, Jimmy McRae (63 anys), així com germà del també pilot Alister (36 anys). Els tres McRae han sigut campions britànics de ral·lis, cinc vegades el pare (Jimmy/63 anys), dues vegades el fill gran Colin (el 1991 i 1992) i una el fill petit Alister (36 anys). Tot i que lògicament el més famós es Colin pel seu títol en el mundial WRC de 1995, Alister va ser Campió de F-2 en el campionat Àsia-Pacífic de 1999 i Jimmy va ser Sotscampió d'Europa el 1982.

Colin McRae va inserir el seu nom en els llibres d'història dels ral·lis quan el 1995 es va convertir en el primer britànic en guanyar el Campionat del Món de Ral·lis, lluitant amb el seu company d'equip, Carlos Sainz. Al llarg de la seva carrera esportiva va disputar 9 vegades el RallyRACC Catalunya, obtenint la victòria en les edicions de 1996 i de 2000 i la segona posició en la de 1995. La darrera vegada que va disputar la cursa espanyola del mundial va ser el 2003, quan va acabar 9è amb un Citroën Xsara WRC. A més del títol mundial de 1995, Colin va aconseguir també tres sotscampionats mundials i va guanyar un total de 25 proves puntuables per al Campionat del Món.

Pilot excepcional, rival i amic de Carlos Sainz

Tímid i introvertit, Colin pot considerar-se el millor pilot escocès de ral·lis de tots els temps i va ser cèlebre la seva rivalitat amb Carlos Sainz en la que va ser una de les èpoques daurades del mundial: la dècada dels 90. Va debutar en el mundial en el Ral·li de Suècia de 1987 (Vauxhall Nova) i la seva darrera cursa en el WRC va tenir lloc en el Ral·li de Turquia de 2006 (Citroën Xsara WRC). McRae i Sainz van ser companys d'equip en tres ocasions, a Subaru, Ford i Citroën, protagonitzant moments de gran rivalitat i àdhuc tensió, encara que amb el temps van arribar a tenir una bona relació i amistat.

Colin McRae, que destacava per la seva habilitat per anar al límit sobre qualsevol tipus de cotxe i superfície, no havia pogut resistir-se a la temptació del Dakar, prova en la que va debutar-hi el 2004 al volant d'un Nissan oficial, amb el que va aconseguir dues victòries d'etapa. Colin va tornar al desert africà l'any següent i tenia previst tornar a sortejar les dunes aquest any. El destí va voler que la seva darrera cursa la fes a finals de juliol a Espanya, finalitzant 3r a la Baja España Madrid-Aragón amb un BMW X3 de l'equip X-Raid, vehicle i equip amb el que tenia previst córrer en el proper Dakar.

 


Volver