14/09/2007
Marcus Grönholm anuncia la seva retirada de la competició per a finals de 2007


Marcus Grönholm (Ford) 

Hèlsinki (Finlàndia), 14 de setembre de 2007.- El pilot de l'equip BP-Ford World Rally Team, Marcus Grönholm, i el seu copilot Timo Rautiainen, han anunciat que es retiraran del Campionat del Món de Ral·lis al final de la temporada 2007. La parella finlandesa, una de les més llorejades de la història del món dels ral·lis, compte fins ara amb 30 triomfs en proves puntuables i dos títols mundials. En la present temporada 2007 lideren la classificació provisional al volant del Ford Focus RS WRC amb la clara intenció d'afegir una tercera corona al seu palmarès.

Grönholm, de 39 anys, ha pres una decisió difícil, però manifesta que prefereix retirar-se en el millor moment de la seva carrera esportiva i estant al màxim nivell. En la present temporada ha guanyat fins ara 5 ral·lis puntuables i lidera la classificació amb 10 punts sobre el segon classificat quan encara falten cinc curses per finalitzar la temporada. De la mateixa manera, Grönholm és un element molt important en el liderat de Ford en el mundial de constructors.

Encara que compta amb un palmarès envejable, Grönholm va arribar tard al mundial. Després de guanyar quatre vegades el campionat finlandès, va fer el salt al Campionat del Món el 1999. Un any després va aixecar el trofeu de Campió del Món i va aconseguir una segona corona en 2002. En 2006 va unir els seus interessos esportius als de l'equip BP-Ford i després d'iniciar la seva col·laboració aconseguir dues victòries en les seves dues primeres curses amb el Focus, Monte-Carlo i Suècia, va guanyar altres cinc curses del mundial en 2006, sent la seva actuació essencial perquè Ford aconseguís el títol de marques després de 27 anys de no fer-ho. Amb el seu triomf en el passat Ral·li de Finlàndia, Marcus Grönholm s'ha convertit en el primer pilot de la història a guanyar una cursa del mundial en set ocasions.

Timo Rautiainen va ser copilot de Marcus Grönholm per primera vegada l'any 1990. Després d'estar apartat de la competició durant algunes temporades, Timo va tornar al costat de Marcus -en l'actualitat el seu cunyat- al 1995 i, des d'aquell any, s'han convertit en la parella més duradera del panorama internacional dels ral·lis.

"Ha estat una decisió difícil de prendre", assegura Grönholm, "els ral·lis han estat la meva vida durant molts anys i quan el proper gener se celebri el de Monte-Carlo, tindré una sensació molt estranya sense poder estar a la sortida. De totes maneres, ara és el millor moment per deixar-ho. Volia retirar-me mentre estigués al lloc més alt i amb possibilitat de guanyar ral·lis; sempre he volgut evitar haver de prendre aquesta decisió per no ser competitiu".

"La retirada em permetrà passar més temps amb la meva família, que m'han el màxim suport al llarg de tota la meva carrera. M'agradaria donar-los les gràcies per tot això. Mai hauria aconseguit res sense el seu constant suport. Ara la decisió està presa i m'agradaria concentrar-me a fons en les cinc curses que ens queden per acabar la temporada. Liderem les classificacions de pilots i de constructors i no hi ha res que m'agradaria més que acabar la meva carrera esportiva amb un altre títol", afirma Grönholm.

El president de Ford Europa, John Fleming, elogia la contribució de Marcus Grönholm als èxits més recents de Ford en el WRC: "Marcus ha fet un treball extraordinari per a l'equip i no és cap coincidència que la seva arribada a la marca l'any 2006 estigués acompanyada de la introducció en competició del nou Focus RS WRC, el que va significar l'inici del període de més èxit de Ford en la competició. En nom de Ford vull agrair la seva contribució durant les dues últimes temporades, així com la inspiració que aporta al conjunt de l'equip, i dir-li que el trobarem a faltar".

Jost Capito, director del Ford TeamRS, afegeix que "lamentaré l'absència de Marcus en el nostre equip però estic satisfet perquè deixarà uns records memorables en el si de la marca. Grönholm ha tingut un paper decisiu en la consecució del primer títol mundial de Ford en 27 anys i les seves ganes de victòria no han disminuït gens. Actualment és un dels dos únics pilots que han guanyat 30 proves del mundial i passarà a la història com una de les figures clau en l'esport del motor. En nom de tot l'equip vull agrair a Marcus i a Timo el seu sincer lliurament en les dues temporades que els haurem tingut entre nosaltres i desitjar-los el millor en el futur".

El director de l'equip BP-Ford, Malcolm Wilson, rendeix homenatge a Grönholm: "M'entristeix que Marcus deixi de córrer però respecto plenament la seva decisió. Els seus èxits com a pilot parlen per si sols i la seva aportació a l'equip, també. En particular trobarem a faltar l'ajuda que està donant actualment a Mikko Hirvonen, ja que tots dos han dut a terme una estreta relació professional. Des de fa temps sabíem que la seva retirada era una possibilitat. Ara estem desenvolupant els nostres plans per a la temporada vinent i quan els tinguem llestos els donarem a conèixer, mentrestant m'agradaria intentar ajudar a Marcus i a Timo en l'única fita important al final de les seves carreres: Aconseguir el títol mundial de pilots".


Volver